Ingrijire orhidee - informatii despre cresterea si ingrijirea acestei flori

Orhideele, unele dintre cele mai delicate flori, se deosebesc de altele prin faptul că majoritatea sunt epifite, adică plante care își procură hrana independent, folosind ca suport de creștere alte vegetale – de obicei copaci. Creșterea și îngrijirea orhideelor este, în consecință, diferită față de alte flori. Însă merită tot efortul: orhideele se numără printre plantele cele mai spectaculoase, aproape nelipsite din aranjamentele florale și din casele iubitorilor de plante.

Cuprins

  1. Secrete îngrijire orhidee în ghiveci

1.1. Îngrijirea orhideelor epifite

1.2. Îngrijirea orhideelor terestre și semi-terestre

  1. Îngrijirea orhideelor vara
  2. Îngrijirea orhideelor iarna
  1. Secrete îngrijire orhidee în ghiveci 

Dacă în junglă orhideele cresc pe trunchiuri și ramuri de copaci, în apartament pot crește foarte bine în ghivece, dar pe un substrat alcătuit din turbă, scoarță de copac, fibre de cocos, humus concentrat și substanțe nutritive. Există peste 30 000 de specii ale acestei plante de origine tropicală și mult mai multe specii hibride. Dar diverse tipuri de orhidee cresc pretutindeni pe glob, în natură, chiar și în zonele cu alte tipuri de climă.

Și în România cresc în flora spontană câteva specii din această familie. Cele mai des întâlnite sunt Papucul Doamnei, Limodora Violetă (Gârbița), Sângele Voinicului (Musucel), Coriophora (Ploșnițoasa), Poroinicul etc.

Spre deosebire de cele care cresc în mediul lor natural, rădăcinile orhideelor cultivate în ghivece trebuie să crească aerisit – în caz contrar pot putrezi. De aceea, pentru acestea nu este recomandat pământul obișnuit. Totuși, este bine să știi că există anumite diferențe între soiurile de orhidee: acestea pot fi epifite (cresc doar pe trunchiuri sau ramuri de copaci), terestre sau semi-terestre. În funcție de aceste caracteristici, și îngrijirea lor poate să difere.

 1.1. Îngrijirea orhideelor epifite 

Spre exemplu, Phalaenopsis, unul dintre cele mai întâlnite soiuri de orhidee, este o plantă epifită, care are nevoie de un mediu bine drenat. Rădăcinile acestei plante se dezvoltă astfel încât să o susțină, dar contribuie și la fotosinteză. În același timp, absorb și apa și substanțele hrănitoare din substrat. Acesta trebuie să conțină coajă de pin și se recomandă ca ghiveciul să fie transparent, astfel încât lumina să ajungă la rădăcini, care nu trebuie să fie acoperite complet. Substratul trebuie să fie afânat și să nu rețină prea multă apă.
 1.2. Îngrijirea orhideelor terestre și semi-terestre 

Orhideele terestre (printre care se numără Calanthe, Cymbidium și Bletilla) necesită un substrat mai dens, care, pe lângă coajă de copac, să mai conțină și fibre de nucă de cocos. Proporția dintre scoarța de pin și fibrele de cocos trebuie să fie egală. Rădăcinile lor trebuie să fie acoperite în totalitate, într-un ghiveci opac, iar substratul să fie mai tot timpul umed, dar nu suprasaturat.

Pentru orhideele semi-terestre, printre care Paphiopedilum, Selenipedium și Vanda este la fel de potrivit același substrat ca și pentru cele terestre, care să fie tot timpul umed.

  1. Îngrijirea orhideelor vara

Vara, orhideele pot suferi de așa-numitul „stres termic”. Temperaturile caniculare nu le fac bine, iar căldura maximă pe care o pot tolera majoritatea este de 34 de grade Celsius. Udă plantele de 2-3 ori pe săptămână, cel mai bine dimineața. Dacă sunt udate în exces, rădăcinile pot să putrezească rapid. Dacă nu știi sigur câtă apă să pui, poți să apelezi la metoda udării indirecte: pe farfurioara pe care se află ghiveciul (neapărat cu găuri în partea inferioară) se pun câteva pietricele, apoi cam 1-2 cm de apă. După ce apa a fost absorbită, se așteaptă încă două zile înainte de a se adăuga din nou. Planta își va trage singură de acolo atâta apă câtă îi trebuie. Se recomandă fertilizarea o dată la două săptămâni. Planta trebuie să aibă lumină, dar nu este bine să fie expusă direct la razele soarelui, care o pot arde. Umiditatea din aer ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 75%.

  1. Îngrijirea orhideelor iarna

Iarna, orhideele se fertilizează mai rar: doar o dată pe lună. Condițiile de lumină și udare sunt aceleași ca și vara. În schimb, o temperatură de sub 16 grade Celsius poate omorâ planta. Temperaturile mai mici de 20 de grade pot împiedica apariția puieților sau distrugerea celor existenți. Cu o bună îngrijire, vei avea mereu în casa ta flori proaspete, pe care le vei putea chiar oferi celor dragi la ocazii speciale, astfel încât să le arăți și în acest fel cât de mult îi prețuiești.

Așadar, dacă ții cont de toate aceste sfaturi, nu te împiedică nimic să îți crești în propria locuință nu doar una, ci mai multe orhidee, chiar și de mai multe tipuri. Important este să cunoști tipul acestora și necesitățile specifice fiecărei specii.

Sursa foto: Pixabay.com


Flower delivery Bucharest with home delivery

Flower delivery Brașov for fresh flowers and fast delivery

You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post