Cele mai frumoase flori: Simbolistica, mesajele si secretele florilor care aduc mai multa magie in vietile oamenilor

 

Magia celor mai frumoase flori sta in emotiile care le insotesc si in bucuria celebrarii momentelor dragi. Florile ne ajuta sa simtim extazul micilor momente si ne ancoreaza in prezent. Asociate cu iubirea in toate ipostazele ei, cu renasterea si farmecul momentelor nepretuite, florile au fost intotdeauna simbolurile care transmit iubirea, aprecierea si emotiile care nu pot fi puse in cuvinte.

Daca prin cuvinte sau printr-o felicitare nu ai putea transmite toata aprecierea pe care o simti fata de o persoana draga, prin flori poti comunica cele mai deosebite mesaje, pentru ca au dezvoltat inca din Antichitate un limbaj unic. Daca in istorie, in jurul florilor s-au scris numeroase carti si enciclopedii menite sa explice limbajul florilor si sa traduca mesajele subtile din spatele lor, astazi, florile capteaza un limbaj al grijii, admiratiei si iubirii in toate ipostazele ei.

Cuprins:

  1. Cele mai frumoase flori si simbolistica din spatele lor
  2. Cele mai frumoase flori din lume de la o cultura la alta
  3. Cea mai frumoasa floare din lume capteaza limbajul iubirii

 1. Cele mai frumoase flori si simbolistica din spatele lor 

Florile au acaparat inca din Antichitate o simbolistica bogata, iar pe parcursul istoriei au dezvoltat un ecou puternic in mitologie, folclor, literatura si muzica.  Oamenii au stiut din cele mai vechi timpuri ca sentimentele puternice pot fi exprimate mai usor prin intermediul florilor. In Antichitate, numeroase zeitati asociate cu fertilitatea si abundenta apar in reprezentari inconjurate de flori, iar frumusetea mitica continua sa fie transpusa in arta.

In literatura, florile au fost codificate in numeroase moduri, captand ipostazele iubirii sau conceptul de efemeritate, iar in artele plastice, sunt intalnite numeroase tablouri cu flori aduc in fata comemorarea celor pierduti in batalii. In ansamblu, florile ajung sa capteze de la un registru la altul emotiile ingenue si mesajele de atentie si afectiune care trec de bariera cuvintelor.

Oamenii au devenit atat de preocupati si fascinati de mesajele care puteau fi transmise prin flori incat au dezvoltat inca din secolul 19 carti sau enciclopedii florale menite sa descifreze  intentiile si sentimentele din spatele florilor. Aceste materiale instruiau si explicau deopotriva cum trebuie sa se ofere florile pentru a transmite anumite mesaje indirecte, de la maniera in care erau oferite, pana la specii si culori.

In epoca victoriana, doamnele puteau privi dincolo de ,,aparente’’, prin enciclopediile florale si cartile care dezvoltau o popularitate acerba. Cum victorienii nu erau la fel de exuberanti precum oamenii prezentului, aveau nevoie de mai multe modalitati de a comunica indirect anumite mesaje si sentimente. In aceste carti, erau decodificate sentimentele celui care oferea florile prin culori si specii, se puteau decodifica raspunsurile unor intrebari si intentiile barbatului care daruia florile. In functie de cum erau inmanate, florile puteau raspunde la anumite intrebari.  Daca un buchet era oferit cu mana dreapta, raspunsul era unul pozitiv, iar un buchet inmanant cu mana stanga venea cu un raspuns contrar. Asa s-a ajuns la dezvoltarea unui limbaj cromatic al florilor, un limbaj prin care admiratorii sau potentialii parteneri isi expuneau interesul si intentiile pe termen lung.

2. Cele mai frumoase flori din lume de la o cultura la alta 

Desi unele mituri au ramas in timp, conotatia unor flori s-a pastrat, iar anumite zone geografice pastreaza obiceiuri specifice. Garoafele roz au devenit un simbol care exprima iubirea pura si sentimentele ingenue de ziua mamei in SUA, iar in Coreea, garoafele sunt un simbol de baza pentru ziua parintilor, prin intermediul acestor flori fiind exprimata iubirea fata de parinti. In cultura flamanda, cele rosii erau asociate cu iubirea romantica, iar cele roz erau deseori folosite cu rol decorativ la nunti. Crinul este o alta floare cu o conotatie specifica, fiind un simbol important pentru crestini, unul conectat de fecioara Maria si asociat deseori cu Pastele. In numeroase reprezentari, crinii ii sunt oferiti fecioarei Maria sau acompaniaza sfintii, fiind portretizati in majoritatea reprezentarilor drept un semn al puritatii.

 

Chiar daca culturile si religiile seteaza anumite simboluri prin intermediul florilor, cand vorbim despre registrul cromatic, in general, pare sa existe un consens, semnificatiile fiind destul de similare. Printre cele mai frumoase flori care reusesc sa transmita emotii puternice prin gamele cromatice se numara trandafirii, crinii si macii. Florile albe sunt asociate in mare parte cu puritatea, renasterea si un nou inceput, cele roz transmit emotii ingenue si acapareaza o nota mai jucausa, pe cand florile rosii isi gasesc semnificatia in atasamentele romantice. 

  • Florile albe: reusesc sa exprime in unanimitate puritatea, simbolizeaza totodata renasterea si anunta un nou inceput
  • Florile rosii: aduc in centrul atentiei pasiunea, sunt un simbol al atasamentelor de natura romantica si comunica devotamentul
  • Florile roz: comunica cu gratie bucuria si afectiunea
  • Florile oranj si cele galbene: exprima o doza mare de optimism si entuziasm

Fiecare floare are o frumusete aparte, comunica afectiunea intr-un mod unic si ocupa primul loc in preferintele multor oameni care iubesc cu adevarat florile. O lista cu cele mai frumoase flori sau un top 10 cele mai frumoase flori din lume ar fi destul de greu de intocmit, dar  daca ne raportam la cele mai intalnite si populare flori oferite, le putem aduce in discutie pe urmatoarele:

  • Bujorii: Iubirea, frumusetea, fericirea si abundenta se ascund printre petalele acestor flori fermecatoare de primavara. Cu un parfum care te poarta prin cele mai armonioase note olfactive si un aspect care cucereste orice privire, bujorii nu pot lipsi din topul celor mai frumoase flori din lume.

 

  • Trandafirii: Daca ar trebui sa asociem iubirea romantica cu un simbol, pe langa inima generica, imaginea trandafirului rosu este una dintre primele reprezentari care ne trece prin minte. Rosii, albi, roz, galbeni sau oranj, trandafirii au fost inca din Antichitate un simbol al iubirii, dar si al frumusetii, fiind asociati cu Venus. De-a lungul istoriei, semnificatia le-a ramas aproape intacta, iar in majoritatea productiilor care aduc romantismul in prim-plan, buchetele cu trandafiri sunt nelipsite, iar locul lor nu se va schimba prea curand.
  • Lalelele: Cu o simfonie de culori si note care incanta toate simturile, lalelele sunt printre cele mai apreciate flori si capteaza prin gama cromatica o varietate de mesaje care transmit iubirea, bucuria, admiratia, prietenia si respectul.
  • Lysianthus: Cu o gingasie inconfundabila si o delicatete pretioasa, lysianthus te impresioneaza de la prima vedere cu o eleganta aparte. Jocurile de culori sunt fermecatoare, iar o astfel de floare exprima intr-un mod unic aprecierea, multumirea si admiratia.
  • Orhideele: Iubirea, frumusetea, puterea sau perfectiunea, toate isi gasesc locul in gama de semnificatii atribuite orhideelor inca din Antichitate. Orhideele vin intr-o selectie incantatoare de culori prin care iti poti exprima cu eleganta respectul, admiratia sau recunostinta.
  • Hortensiile: Farmecul hortensiilor este surprins in legende care strabat numeroase continente si epoci si mai presus de toate povestile care s-au scris despre ele, hortensiile si buchetele cu hortensie comunica si astazi expresia sincera a iubirii si multumirea.
  • Freziile: Prin parfumul lor inconfundabil, cat si prin inocenta si puritatea acestor flori, orice buchet devine mai vibrant. Prin conotatiile asociate, freziile sunt deseori oferite la nasterea unui copil sau sunt daruite persoanelor carora vrem sa le transmitem increderea, prietenia si admiratia.
3. Cea mai frumoasa floare din lume capteaza limbajul iubirii 

 

Cea mai frumoasa floare de pe Pamant ramane cea insotita de cea mai sincera expresie a iubirii. Cele mai deosebite flori vin intr-o varietate de culori si parfumuri care incanta toate simturile, dar emotiile sincere si ingenue care le insotesc le amplifica intotdeauna frumusetea. Fie ca vorbim despre Grecia antica, despre epocile mai apropiate sau despre prezent, florile au surprins intotdeauna expresia afectiunii puternice, iar iubirea merita sa fie celebrata intotdeauna prin micile simboluri care trezesc inspiratia si ancoreaza oamenii in prezent.

Cele mai populare reprezentari ale iubirii romantice nu au in prim plan doar trandafirii rosii, ci si lalelele rosii, crizantemele rosii sau vascul, o planta cu o semnificatie bogata care reda expresia ludica a iubirii. Printr-o cromatica care inspira pasiunea si afectele puternice, florile reusesc sa traduca cu succes emotiile puternice si admiratia profunda purtata persoanei dragi. Expresia profunda a iubirii este transmisa si prin florile de portocal, care desi nu sunt la fel de raspandite precum trandafirii sau lalelele, au o istorie si o simbolistica bogata centrata pe o legatura care sfideaza trecerea timpului. Conform semnificatiilor istorice, liliacul este o alta floare care transmite debutul unui iubiri, iar buchetele cu orhidee albe capteaza expresia iubirii pure.

Cele mai frumoase flori ii aduc in fata pe cei mai dragi oameni si pun in lumina cele mai frumoase emotii. Dincolo de simfonia culorilor, dincolo de frumusetea sau de raritatea lor, florile celebreaza prezentul, transmit o apreciere profunda si comunica iubirea si emotiile care nu pot fi puse in cuvinte. 

Sursa foto: Pexels, Unsplash


California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post