Beneficii Aloe Vera - iata cum aceasta planta medicinala iti poate imbunatati starea de sanatate

Plantele de aloe vera sunt usor de cultivat si intretinut, insa cand vine vorba de proprietatile lor, aceste plante pot face mai mult decat sa ofere personalitate unui spatiu de locuit. Frunzele unei plante de aloe vera au in componenta lor un gel moale, transparent, care a fost laudat secole la randul pentru proprietatile sale de vindecare. Insa cum mai este folosita astazi aceasta planta-minune?

Acest articol ofera o perspectiva completa despre beneficiile plantei de aloe vera pentru sanatate. Totodata, la final, veti putea gasi precautii in utilizarea plantei in diferite forme sau produse.

CUPRINS

  • Ce este aloe vera? Proprietati si produse din aloe vera
  • Aloe vera - beneficii pentru piele, ten si par
  • Ce alte beneficii pentru sanatate poate avea aloe vera?
  • Precautii si contraindicatii aloe vera

    1. Ce este aloe vera? Proprietati si produse din aloe vera 

Cunoscuta ca „Planta nemuririi” în Egiptul Antic, aloe vera a folosita secole la randul ca un remediu natural cu proprietati benefice pentru sanatate. Sub stratul exterior gros al plantei, la interior tesutul sau apare sub forma unui gel transparent, cu consistenta vascoasa. Aceasta substanta vindecatoare remarcabila este in jur de 95% apa, restul de 5% continand niveluri ridicate de vitamine, minerale, antioxidanti si aminoacizi. 

In medicina conventionala, aloe vera este folosita ca gel topic - obtinut din substanta secretata la interior. De asemenea, este posibil sa aplicati gelul pe zona afectata direct de pe frunzele plantei, dupa ce au fost desprinse si taiate in prelabil.   

In prezent, exista aproximativ 420 de specii diferite de aloe vera. Insa, cea mai des intalnita specie, folosita pentru tratarea diverselor probleme ale pielii si nu numai, este Aloe Barbadensis Miller. Aloe vera din produsele fara prescriptie medicale, precum gelurile medicinale, este derivata din plante cu acelasi nume. Gelul de aloe poate contine si alte ingrediente pentru calmarea pielii, cum ar fi echinacea si galbenele, fiind un remediu eficient mai ales in cazul arsurilor si ranilor usoare. 

Puteti gasi derivate ale acestei substante aditive pline de nutrienti in creme hidratante, geluri de dus, creme de ras si creme de protecție solara. Cu toate acestea, despre pulpa care se gaseste la interior, presata la rece, se spune ca ar aduce cele mai multe beneficii. 

In ceea ce priveste utilizarea, substanta provenita din aloe vera poate fi folosita atat intern, cat si ca aplicatie topica (aplicatie externa, de regula pe piele). Inainte de a lua orice supliment vegetal sau de a integra un produs derivat din aloe vera (gel, creme, bauturi) pentru a trata o problema medicala, se recomanda consultarea unui medic specialist in prealabil.

  1. Aloe vera - beneficii pentru piele, ten si par 

Aloe vera are proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si antioxidante. Iata cum aceste proprietati se transforma in reale beneficii atunci cand este vorba despre sanatatea pielii, a tenului, dar si parului:

  • Hidrateaza profund pielea

Pe langa faptul ca aloe vera contine apa intr-o proportie semnificativa, aceasta mai este bogata in electroliti precum magneziu si potasiu care contribuie la hidratarea optima a pielii. Trebuie retinut ca mai multe dintre beneficiile aloe vera se gasesc in pulpa, fapt ce il face potrivit pentru a fi folosit in ingrijirea pielii de zi cu zi. In mod particular, gelul din aloe vera contine compusi bioactivi cunoscuti sub numele de polizaharide care maresc capacitatea pielii de a retine umiditatea, mentinand-o supla pentru o perioada mai lunga de timp. Tocmai de aceea, este indicat sa folositi aloe vera pentru a va mentine pielea hidratata chiar si in conditii dure de clima - zile foarte reci sau zile caniculare, uscate.

  • Mentine sanatatea parului si a scalpului

Totodata, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, gelul de aloe poate fi masat usor in scalp atunci cand va spalati pe par. Substantele din aloe vor ajuta la restabilirea echilibrului pH-ului, fapt care implicit va stimula cresterea parului. Produsele de ingrijire pentru par (sampon, balsam, masca de par) ce contin gel de aloe vera au rol incontestabil in hidratarea optima a parului. Astfel, parul dvs va retine mai multe substante benefice, ar acest fapt se va traduce intr-un par bine hidratat, fire capilare puternice si un scalp sanatos.

  • Calmeaza inflamatiile produse de arsurile solare 

Acestea este fara doar si poate una dintre cele mai vechi intrebuintari a plantei de aloe vera. Datorita texturii sale usoare si racoritoare, gelul de aloe vera poate fi aplicat pe piele in cazul arsurilor solare usoare, conferind o senzatie de confort la nivelul pielii. Studii de specialitate au gasit o legatura intre utilizarea plantei si vindecarea arsurilor solare de gradul I si II. S-a demonstrat ca acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca planta de aloe contine glucomanan, un compus cu proprietăti regenerative, care lupta impotriva inflamatiei la nivelul pielii. Totodata, aloe vera este cunoscuta pentru calmarea senzatii de arsura a pielii dupa epilat sau ras.

  • Este un prim ajutor in cazul taieturilor sau a micilor abraziuni

Vitaminele, aminoacizii, mineralele si enzimele prezente in gelul de aloe pot repara tesuturile afectate si pot grabi timpul de vindecare in cazul ranilor sau infectiilor minore. Asadar, daca ai avut mici incidente care au rezultat in mici zgarieturi sau abraziuni la nivelul pielii, ia in considerare utilizarea un produs medicial cu aloe vera ca prim ajutor. Un spray cu aloe vera poate fi folosit pentru a dezinfecta rana in lipsa altor substante antibacteriene. Totodata, aplicarea de pana la 3 ori pe zi a unui gel cu aloe vera poate accelera procesul de vindecare a ranilor, minimalizand in acelasi timp, riscul de a dezvolta cicatrici la nivelul pielii.

  • “Leac” impotriva imbatranirii pielii

Aloe vera este un ingredient foarte des intalnit in cazul produselor de ingrijire a pielii, in special produsele pentru ten. Acest fapt se datoreaza in special agentilor sai hidratanti si anti-imbatranire pe care le poseda planta: sterolii din aloe vera stimuleaza productia de colagen si acid hialuronic care asigura un nivel optim de hidratare a tenului. De aceea, aplicarea unei creme hidratante zilnic poate sa combata aparitia ridurilor premature si poate imbunatati elasticitatea pielii fetei. In plus, substantele nutritive din aloe pot ameliora daunele cauzate de radiatiile ultraviolete (UV), care sunt responsabile de semnele vizibile ale imbatranirii piele.

  • Combate acneea

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, aloe vera este considerat un tratament natural eficient pentru in tratarea acneei. Cercetarile din domeniu arata ca substantele din planta calmeaza si diminueaza manifestarile acneei inflamatorii. Acesta pot ajuta si in estomparea cicatricilor cauzate de acnee. Cu toate acestea, aloe vera nu trebuie aplicata direct pe zonele inflamate, in cazul unei eruptii puternice. Este recomandata aplicarea unei cantitati mici pe cosuri sau pe zonele mai putin iritate si urmarea unui tratament dat de medicul dermatolog. 

  • Amelioreaza afectiunile de la nivelul pielii 

Efectele antiinflamatoare ale gelului de aloe vera s-au dovedit benefice si tratamentul bolilor de piele, precum psoriazisul si eczema. Aplicarea cremelor care contin o cantitate mica de extract de aloe poate reduce manifestarile neplacute ale psoriazisului precum roseata si descuamarea pielii. Cu toate acestea, trebuie retinut faptul ca aceste produse sunt mai eficiente atunci cand este utilizat impreuna cu un tratament dermatologic prescris de medic.

Gelul de aloe vera mai poate ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de eczemele de piele. Nu in ultimul rand, proprietatile antibacteriene si antifungice ale acestei plante pot ajuta la prevenirea eruptiilor la pacientii care sufera de dermatita atopica.

  1. Ce alte beneficii pentru sanatate poate avea aloe vera? 

Substantele din plantele de aloe vera pot avea un efect favorabil in tratarea mai multor probleme de sanatate. Iata cateva dintre acestea.

  1. Poate fi folosita pentru a scadea tensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este o afectiune care duce la deteriorarea in timp a vaselor de sange, fapt ce sporeste riscul unui accident vascular cerebral sau atac de cord. Este important de precizat ca aloe vera nu inlocuieste un stil de viata echilibrat (sustinut prin exercitii fizice si alimentatie sanatoasa), insa aceasta poate fi utilizata ca terapie complementara in cazul afectiunilor de acest tip.

Intr-un studiu realizat pe persoane cu diabet zaharat, s-a descoperit ca pulberea de aloe vera poate contribui semnificativ la reducerea tensiunii arteriale. Oamenii de stiinta indica in principal rolul a doua componente cu proprietati antiinflmatorii - aloe-emodina si aloina -  continute de aceasta planta, in obtinerea acestor rezultate incurajatoare.

  1. Contribuie la stabilizarea glicemiei

De asemenea, exista din ce in ce mai multe dovezi stiintifice care valideaza efectul plantei de aloe vera asupra nivelului zaharului din sange. Astfel, atunci cand este utilizat ca supliment alimentar (administrat oral sub forma de suc, extract sau pulbere) aloe vera poate imbunatati indicele glicemic in unele cazuri la persoanele cu prediabet si diabet zaharat de tip 2. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest efect se datoreaza capacitatii plantei de a reduce absorbtia de glucoza din tractul gastrointestinal. Acest fapt va rezulta in reducerea productiei de glucoza care va fi mai usor asimilata de organism.

  1. Poate imbunatati sanatatea orala

Planta de aloe vera mai are un beneficiu mai putin cunoscut: imbunatatirea sanatatii de la nivelul gingiilor si al dintilor. Apa de gura cu aloe vera nu va va improspata doar respiratia, ci aceasta va reduce depunerile de placa la fel de eficient ca si apele de gura cu clorhexidina (prescrise pentru tratarea bolile gingiilor precum gingivita sau parodontoza). Totodata, puteti incerca o pasta de dinti pe baza de gel de aloe vera. Acesta are o eficienta doverita in combaterea bacteriilor care cauzeaza carii. Aceste rezultate sugereaza ca produsele pentru ingrijirea orala pe baza de aloe vera pot fi o alternativa de incredere la produsele consacrate.

  1. Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv

Aloe vera conține 8 enzime importante, dintre care 2 sustin în mod specific digestia - amilaza care descompune carbohidratii pe de o parte, amidonul, zaharurile, lipaza care ajuta la digerarea grasimilor pe de alta parte. Totodata, efectele linistitoare ale plantei pot ajuta la facilitarea tranzitului intestinal. Aceasta planta miraculoasa mai contine prebiotice, nutrienti ce hranesc coloniile sanatoase de probiotice care traiesc in toate zonele sistemului digestiv. Un intestin sanatos va stimula absorbtia nutrientilor care, la randul sau, va imbunatati sanatatea generala a organismului.

  1. Precautii si contraindicatii aloe vera 

In general, aloe vera si produsele care au la baza acest ingredient sunt considerate sigure, atunci cand sunt utilizat conform instructiunilor. Cu toate acestea, suplimentele alimentare nu sunt in general reglementate de catre o autoritate la nivel national. Acest fapt inseamna ca folosirea aloei vera si raportarea medicului dvs a orice reactii adverse cade in responsabilitatea consumatorului.  

In general, este bine sa evitati produse din aloe vera daca aveti alergie la plantele din familia “Liliaceae”. Acestea includ: ceapa, usturoi, lalele, crini etc. 

Anumite extracte de aloe vera pot provoca urticarie sau umflaturi pe piele daca sunteti alergic la acestea. Va recomandam sa faceti un test prin aplicarea unui strat subtire pe linia maxilarului si a urmari daca exista semne de iritatie. Unii utilizatori pot avea o macarime sau arsuri usoare, pe masura ce aloe vera se absoarbe in piele. Cu toate acestea, daca prezentati o eruptie cutanata sau urticarie, este posibil sa aveti o sensibilitate la gel si trebuie intrerupta utilizarea acestuia. 

De asemenea, evitati sa aplicati aloe vera pe arsuri grave, rani profunde, sau pe rani post-operatorii. 

Nu utilizați gel de aloe vera pe pielea infectata. In timp ce gelul are proprietati microbiene incontestabile, stratul sau protector poate perturba procesul de vindecare și poate agrava infectia existenta. 

In cazul sucurilor sau suplimentelor alimentare ingerabile pe baza de aloe vera se recomanda prudenta, intrucat poate avea un puternic efect laxativ. Ingerarea in cantitati mari poate astfel provoca crampe abdominale, diaree, deficienta de potasiu si leziuni renale. 

Asadar, aloe vera este cunoscuta pe scara larga pentru proprietatile sale medicinale incontestabile. De aceea, este o idee inspirata sa ai o planta de aloe vera in locuinta si sa te bucuri de beneficiile pe care ti le poate oferi.

Sursa foto: freepik.com.


California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post