Ingrijirea florilor, de la hobby la arta! Sfaturi si idei utile pentru a reusi sa iti transformi casa intr-o adevarata gradina
Florile sunt o bucurie pentru suflet, o desfatare pentru ochi, o relaxare pentru minte. Inca din cele mai vechi timpuri, plantele, florile, au infrumusetat casele oamenilor si au intregit intr-un mod fabulos orice eveniment important din viata acestora.
Si astazi, florile fac partea din viata noastra, ne place sa ingrijim flori in glastre, sa ne umplem casa de culoare si parfumuri imbietoare, mai ales ca atunci cand stai intr-un spatiu verde, totul devine mult mai relaxant.
In plus, la evenimente importante, florile sunt nelipsite, fie ca este vorba despre o nunta, un botez sau o aniversare. Ne place sa primim si sa daruim flori, ne bucuram ca niste copii de un aranjament primit sau oferit cu multa dragoste, iubim coloritul si textura delicata a petalelor. Insa, pentru a ne bucura cat mai mult timp de ele, trebuie sa stim sa le ingrijim, sa le pastram cat mai mult timp proaspete (daca este vorba de aranjamente in burete sau de buchete) sau sa ne putem mandri cu ghivece impresionante ani intregi (atunci cand vorbim de flori in glastre).
Din articolul urmator vei afla cum sa ingrijesti florile, ce trebuie sa faci pentru a te bucura multa vreme de parfumul si compania acestora, dar vei gasi si cateva sfaturi si trucuri utile de ingrijire a florilor in functie de anotimp.
Cuprins:
- Ingrijirea florilor - un hobby fabulos, cu numeroase beneficii pentru sanatate
- Ingrijirea florilor - cum sa iti transformi casa intr-un spatiu relaxant
- Ingrijirea florilor de apartament in functie de anotimp. Ce trebuie sa faci pentru a le pastra sanatoase in fiecare sezon
3.1. Ingrijirea florilor primavara
3.2. Ingrijirea florilor vara
3.3. Ingrijirea florilor toamna
3.4. Ingrijirea florilor iarna
-
Florile, o bucurie pentru suflet. Cum sa le ingrijesti pentru a le pastra cat mai mult
1. Ingrijirea florilor - un hobby fabulos, cu numeroase beneficii pentru sanatate
Daca te numeri printre persoanele care iubesc florile si le place sa aiba mereu plante in jurul lor, trebuie sa stii ca faci parte din acea categorie de oameni cu o sanatate mult mai buna. Pa langa beneficiul stiut de toata lumea, cel legat de fotosinteza si de curatarea aerului atunci (in procesul de fotosinteza, plantele verzi consuma dioxid de carbon si elibereaza oxigen), mai exista unul stiut de putina lume: cei care au mereu in jurul lor plante verzi sau plante cu flori si se ocupa de ingrijirea acestora sunt mai fericiti! Starea de bine vine din faptul ca atunci cand ai grija de o planta, mintea se relaxeaza, uita de problemele de zi cu zi si astfel cei care ingrijesc plante se bucura de o viata mai buna.
Ce inseamna ingrijirea florilor?
Asa cum unele persoane se imprietenesc cu animalele si adopta o pisica sau un catel, alte persoane iubesc florile si le considera pe acestea prieteni loiali.
Atunci cand ai grija de o floare, trebuie sa te preocupe viata ei (care poate fi destul de fragila daca nu stii exact ce trebuie sa faci): de cata lumina are nevoie, de cate ori pe saptamana trebuie udata, la ce temperatura se simte cel mai bine, etc.
Toate aceste lucruri sunt diferite in functie de specie, astfel, daca la o orhidee vei avea nevoie de un ”pamant” special si de apa o data pe saptamana, la trandafiri vei avea nevoie de mai multa apa, de un sol afanat (nu format din pietris) si de multa lumina.
Fiecare floare e diferita, fiecare floare este frumoasa in felul ei, fiecare floare are nevoie de atentie si grija deosebita.
In plus, marele benefiu pe care il aduc florile este ca pot sa iti regleze tensiunea arteriala (atunci cand le ingrijesti), iti pot alunga depresia si iti impoospateaza aerul.
- Ingrijirea florilor - cum sa iti transformi casa intr-un spatiu relaxant
O casa plina de flori este o locuinta in care te simti cu adevarat acasa, un loc magic in care te simti bine, in care totul pare mult mai frumos. Mai ales daca exista aranjamente florale superbe, atat pe masuta de cafea din living, cat si pe noptiera din dormitor.
Florile sunt o binecuvantare, iti schimba radical locuinta si iti dau o stare de bine. Insa, cum faci sa le pastrezi proaspete cat mai mult timp? Iata cateva sfaturi utile!
Cum sa pastrezi florile proaspete cat mai mult timp
Buchetele
Atunci cand primsti sau cumperi un buchet de flori trebuie sa ai in vedere cativa pasi pentru ca florile sa ramana proaspete si sa arate bine cat mai mult timp.
- scoate cu grija toate ambalajele de pe flori.
- nu scoateți sfoara sau elasticul dintr-un buchet legat manual, deoarece acesta tine buchetul impreună in forma sa aranjata. Acesta poate fi indepartat odata ce florile sunt in vaza.
- taiei aprox. 2-3cm in unghi, cu o pereche ascutita de foarfece sau cu un cutit, de la baza fiecarei tulpini. Taierea in unghi va avea ca rezultat o suprafata mai mare din care florile tale pot bea.
- indeparteaza frunzele de pe tulpini care vor fi sub linia de plutire in vaza.
- aseaza buchetul intr-o vaza curata umpluta cu apa proaspata, de preferinta la temperatura camerei. Adauga ”mancarea pentru flori” urmand instrucțiunile de pe plic.
- aranjeaza florile din vaza undeva departe de curenți, lumina directa a soarelui, sursele de caldura - toti acesti factori afecteaza cât de mult vor fi proaspete florile tale.
- evita sa asezi vaza cu flori lângă fructe sau legume, in special banane si mere.
Fructele care se coc elibereaza un gaz invizibil inodor numit etilena. Acest gaz este inofensiv pentru oameni, dar este mortal pentru flori. (Se pare ca in lumea plantelor, florile sunt precursoarele fructelor. Odata ce o floare este polenizata, incepe sa se dezvolte intr-un fruct, astfel incat sa poata forma seminta. Etilena este hormonul gazos din planta care determina acea floare sa isi piarda petalele si sa devina un fruct. Pe masură ce fructul se maturizeaza, continua sa degaje etilena). Astfel, cand asezi vaza cu flori langa fructele care se coc, le expui la acest gaz, iar ele se vor ofili mult mai repede!
- taie din nou tulpinile la fiecare 3 zile si schimba apa. Completeaza vaza cu apa atunci cand este necesar.
Aranjamentele florale in burete
Acestea sunt deosebite, deoarece florile au fost deja aranjate, nu este nevoie sa indepartezi nimic, nu incerca sa scoti tulpinile acestora din spuma sau din burete.
Atunci cand primesti sau cumperi un aranjament floral, nu uita sa verifici cat de umeda este zona in care sunt asezate plantele, iar daca acesta are nevoie de apa, nu ezita sa il uzi.
Pentru a prelungi durata de viata a aranjamentului floral, adauga apa in recipient la fiecare doua pană la 3 zile. Daca iti place, poti pastra florile in ambalajul original, dar asigura-te ca vei pune apa proaspata la fiecare 2-3 zile.
Planetele noi (cele proaspat replantate)
Nu hrani niciodata o planta noua. O planta care se muta din gradina in casa ta este stresata si va avea nevoie de o luna sau doua pentru a se adapta la noul sau mediu. Insa, ai grija sa indeparteze mereu florile moarte si frunzele deteriorate sau ingalbenite.
De asemenea, poti indeparta cu un foarfece special, ramurile uscate.
- Ingrijirea florilor de apartament in functie de anotimp. Ce trebuie sa faci pentru a le pastra sanatoase in fiecare sezon
Florile de apartament au nevoie de o ingrijire deosebita, in functie de anotimp, de sezon. Daca primavara vei avea grija sa separi puii de plantele mama, vara va fi nevoie sa le schimbi solul, iar iarna sa le asiguri o temperatura constanta.
Pentru fiecare anotimp exista un tratament special pentru plante, de care este recomandat sa tii cont, pentru ca florile tale sa arate bine, sa fie sanatoase si sa creasca fericite.
3.1. Ingrijirea florilor primavara
Primavara este anotimpul in care plantele verzi renasc, in care pomii infloresc, iarba renaste si creste acoperind pajistile cu o patura verde crud, florile de primavara isi fac loc in aerul rece si parfumeaza gradinile cu mireasca lor suava.
Desi plantele de apartament stau mereu la caldura si se bucura de toata atentia ta, si pentru ele vine primavara.
Astfel, atunci cand se apropie sezonul cald, florile trebuie sa se pregateasca de venirea primaverii. Le poti schimba solul, le poti pune mai aproape de sursa naturala de lumina si le poti curata mai des de frunze moarte, primavara este momentul in care totul renaste, iar florile tale au nevoie de atentie speciala.
3.2. Ingrijirea florilor vara
Vara este anotimpul preferat de toata lumea, vacanta fiind primul cuvant asociat cu acest anotimp. Insa, pentru florile tale, este momentul in care acestea se bucura de caldura, de lumina, de razele soarelui.
Dar, pentru ca sunt flori de apartament si au parte de temperaturi constante tot timpul anului, atunci cand vine vara este momentul sa le feresti de razele directe ale soarelui, sa nu le tii in caldura excesiva pentru ca acestea pot suferi si pot muri.
3.3. Ingrijirea florilor toamna
Toamna este anotimpul in care natura se duce sa se odihneasca, pentru a se pregati de iarna, ca mai apoi sa revina mai plina de viata, mai verde, mai vesela. Si florile pe care le ai in apartament au nevoie de odihna, de pregatirea pentru sezonul rece, chiar daca ele stau mereu la temperatura si la lumina potrivita.
Astfel, poti schimba solul plantelor tale, cele care au crescut le poti muta in ghivece mai mari, iar cele care au facut pui le poti pune in vase separate. Curata-le bine de frunze si de crengutele uscate si acum florile tale sunt pregatite pentru sezonul rece!
3.4. Ingrijirea florilor iarna
Iarna este anotimpul in care natura se odihneste, in care pomii hiberneaza, iar plantele verzi se usuca pentru a renaste in primavara.
Insa, plantele pe care le ai in apartament, au nevoie de tratament special in sezonul rece. Astfel, ingrijirea florilor iarna trebuie sa fie atent realizata, mai ales daca ai plante diferite, care au nevoie de temperaturi si umiditate diferita.
Incearca sa ai o temperatura constanta in locul in care tii florile, cu lumina cat mai multa, mai ales ca iarna durata zilei este extrem de mica, iar plantele au nevoie de aceasta pentru fotosinteza.
- Florile, o bucurie pentru suflet. Cum sa le ingrijesti pentru a le pastra cat mai mult
Florile aduc zambete, florile sunt o minune a naturii, sunt facute sa bucure suflete, sa intregeasca evenimente magice, sa aduca voie buna.
Daca iubesti sa iti umpli mereu casa cu buchete si aranjamente florale, trebuie sa stii exact cum sa le ingrijesti pentru a te bucura cat mai mult de acestea.
Alege o vaza care sa aiba jumatate din inaltimea florilor. Dacă buchetul este greu si in partea de jos, foloseste o vaza mai ingusta, iar daca partea de sus este coplesitoare, foarte bogata, folosește una mai larga. Asigura-te ca vaza este curata inainte de utilizare. Lasa vaza sa se usuce in mod natural, deoarece folosirea unui prosop poate introduce bacterii care pot determina deteriorarea mai rapida a florilor.
Umple vaza doua treimi cu apa - foloseste apa calduta deoarece florile pot bea aceasta mai repede. Evita sa folosesti apa prea calda sau prea rece, deoarece aceasta poate șoca florile delicate. Dacă este necesar, lasa vaza umpluta sa stea pentru a permite apei sa ajunga la temperatura camerei. Adauga hrana pentru flori - aceasta contine zahar pentru a hrani florile si inalbitor care incetineste cresterea algelor si a bacteriilor.
Daca vei tine cont de toate aceste solutii si sfaturi utile in ingrijirea florilor, te vei bucura o perioada mai indelungata de buchetele si aranjamentele preferate. Mai mult decat atat, florile tale de apartament vor creste mai repede si vor fi mai viguroase.
Nu iti mai ramane decat sa iti iei o ceasca de ciocolata calda si o sa savurezi alaturi de florile tale preferate!
Sursa foto: Pexels.com, Californiaflowers.ro
Florarie București cu livrare la domiciliu
Florarie Brașov pentru flori proaspete și livrare rapidă