Ikebana - GHID pentru incepatori: iata ce trebuie sa stii despre arta japoneza a aranjamentelor florale

Ikebana cover

Aranjamentele florale constituie un hobby raspandit si apreciat de toate popoarele lumii.

Cu toate acestea, putine scoli de design floral sunt caracterizate de un asemenea simbolism, traditie si semnificatie culturala bogata precum arta japoneza ikebana.


Acest mestesug stravechi de aranjare a florilor are o estetica minimalista, insa in spatele lui se ascunde o teorie complexa. Scopul ghidului de fata este de a descrie aceasta arta impresionanta si de a explora diversele stiluri si tehnici fundamentale ale ikebanei. La finalul acestui articol, vei putea realiza cu succes primul tau aranjament floral conform principiilor ikebana.


CUPRINS:


  • Ce este ikebana? Definitii, semnificatie si scurt istoric
  • Stiluri si principii de design ikebana
  • Tehnici fundamentale ale ikebana
  • Cum poti face propriul tau aranjament ikebana?


  •  

     1. Ce este ikebana? Definitii, semnificatie si scurt istoric 

    Cunoscuta si sub numele de kadō, ikebana este arta traditionala de aranjare a florilor conform unor principii vechi de secole din Japonia. Termenul ikebana provine din cuvintele japoneze ikeru (a aranja, a trai sau a avea viata) si hana (floare). Aceasta practica foloseste o varietate de flori, verdeata si alte elemente alese cu cea mai mare grija pentru a transmite un sentiment sau o emotie observatorilor - la fel cum o face o pictura sau o sculptura.


    Aceasta arta care „face florile sa prinda viata” dateaza inca din secolul al VI-lea, atunci cand mai multe poezii clasice japoneze au inceput sa mentioneze diverse asocieri ale florilor de sezon. Totodata un rol important in promovarea acestei arte a fost budismul, introdus tot in secolul al VI-lea in Japonia. Initial, florile erau asezate pur si simplu in vaze si pe altare ca ofrande aduse zeului Buddha. Kadō (calea florilor) a continuat sa se dezvolte si sa devina una dintre simbolurile Japoniei, asemenea ceremoniei ceaiului sau a arderii lemnului parfumat. 


    In secolul al XIV-lea, arta de factura religioasa a descris primele incercari de aranjamente propriu-zise de flori cu diferite elemente de prim-plan, compozitie si fundal. Acestea au fost create cu o tema similara in minte: armonizarea existentei umane cu natura si divinitatea. Astfel, cele trei linii create de ramuri de inaltimi diferite, numite shushi, reprezinta cerul (raiul), omul si pamantul. 


    Un secol mai tarziu, au aparut primele publicatii despre ikebana, iar in prezent aceasta arta este predata si practicata la scara larga in Japonia si nu numai. Astazi există peste 1000 de scoli diferite de ikebana, fiecare avand propriul mod de a interpreta aceasta arta. Cea mai veche dintre acestea este scoala Ikenobo, cu o istorie de peste 1300 de ani, care a pus bazele formale ale ikebana. Scoala Ohara (fondata in 1895) este cunoscuta pentru utilizarea bolurilor de mica adancime ca recipiente, in timp ce Scoala Sogetsu este extrem de populara si de apreciata in Occident datorita regulilor mai flexibile. 




    2. Stiluri si principii de design ikebana 


    Arta ikebana foloseste o varietate de linii, culori, forme, elemente dinamice si o traditie bogata a culturii, religiei si simbolismului japonez pentru a surprinde imperfectiunea-perfecta a naturii si emotia umana in designul floral. 


    Aceasta diversitate s-a concretizat de-a lungul timpului in crearea unor stiluri inedite de ikebana. Cele mai populare stiluri sunt:


    Stilul Rikka


    Acest stil (traducerea literala este “flori in picioare”) a fost unul dintre primele stiluri de ikebana dezvoltate si este caracterizat printr-un design mai formal, preferat in special de aristocratia din vechile timpuri. Aranjamentele sunt realizate ca o interpretare a naturii conform principiilor budiste ale vietii. Unul dintre lucrurile care diferentiaza acest stil de celelalte este utilizarea a 7 sau 9 ramuri plasate in pozitie verticala.


    Stilul Moribana


    Aranjamentele Moribana (care inseamna “flori ingramadite”) folosesc recipiente putin adanci, asemanatoare unui bol, care ii permit artistului sa creeze un design care curge spre exterior, in alte pozitii decat cea verticala. Stilurile aranjamentelor inchinate si care reflecta luciul apei sunt foarte populare. 


    Stilul Nageire


    Prima diferenta pe care o poti observa intre stilul moribana si nageire este ca al doilea este pus intr-o vaza cu gat inalt, mai degraba intr-un bol jos, tinut impreuna cu ace. Cu toate acestea, aranjamentele nageire pot avea 3 variatii de stil, asemenea ca in cazul de mai sus: vertical, inclinat si in cascada.



    Stilul Shoka


    Acest stil modern este o versiune simplificata a aranjamentelor traditionale. Precum in cazul stilului rikka, stilul shoka constă din trei linii principale: ramura centrala reprezentand „adevarul”, mai multe ramuri de sustinere, apoi ramuri asezate la baza aranjamentului pentru echilibru.

    2. Stiluri si principii de design ikebana

    Toate aceste stiluri au la baza principii de design neschimbate de secole. Un element de baza este principiul naturii. Recunoasterea si aprecierea schimbarilor din natura este fundamentala pentru ikebana. Aranjamentele ar trebui privite ca o reflectare a unui anumit moment in timp – un instantaneu sau un portret care ilustreaza un anumit anotimp.


    Totodata, ikebana este considerată a fi o reprezentare directa a personalitatii artistului. Modul in care omul vede natura este modul in care aranjamentul se concretizeaza in realitate. Aceasta axa fundamentala om - natura este ilustrata prin cele 5 principii care stau la baza Ikebanei si anume:



    1. Liniile - sunt date de conturul florilor sau ramurilor folosite. Un aranjament poate avea cateva linii sau mai multe, in functie de preferinte. Aranjamentele compuse in mare parte de linii verticale si orizontale sunt mai simetrice si transmit un caracter static. Pentru a crea un design mai dinamic, poti pune elemente asimetrice sau curbate. Verticalitatea este un alt principiu. Așa cum o postura dreapta la oameni inseamna putere si vitalitate, la fel se poate vorbi si in ikebana. Cu cat un aranjament este mai vertical, cu atat pare mai puternic.
    2. Volumul - este un alt element de baza folosit pentru a adauga greutate si profunzime aranjamentului. Cand te uiti la diferite modele de aranjamente, incearca sa observi cum a fost folosit volumul pentru a obtine un aspect de plinatate, sau din contra, pentru a exprima ceva mai delicat.
    3. Punctul focal (accentul) - este elementul final pe care se bazeaza un aranajment ikebana. Cel mai adesea, se poate obtine cu ajutorul unei flori deosebite care atrage atentia privitorului, folosind o floare pentru a atrage atenția.
    4. Spatiul - poate fi pozitiv sau negativ. Aceasta este relatia dintre elementele fizice ale aranjamentului si spatiul gol dintre acestea.
    5. Materialele - desi in general exista mai putine reguli stricte aici, majoritatea aranjamentelor folosesc doar 2-3 tipuri diferite de material vegetal. Atunci cand alegi materialele, ia in considerare forma, culoarea, densitatea si textura acestora. 

     3. Tehnici fundamentale ale ikebana 


    Inainte de a incepe sa creezi propriile tale aranjamente, exista cateva reguli si tehnici pe care este bine sa le cunosti. Fara aceste elemente de baza, poate fi greu sa creezi ceva, indiferent de creativitatea sau imaginatia ta.



    Factori de mediu:  Un aranjament din flori va rezista cel mai mult in medii propice. Umiditatea este binevenita si va ajuta ca florile sa isi pastreze prospetimea pentru mai mult timp. De asemenea, un mediu racoros este preferat celui cald, deoarece temperaturile ridicate vor ofili mai repede vegetatia. Pastreaza aranjamentele departe de fum, lumina puternica a soarelui si aer conditionat. 


    Taierea tulpinilor: O tehnica folosita frecvent de catre practicantii de ikebana este mizukiri, in care tulpinile florilor sunt taiate sub apa pentru a evita ca aerul sa patrunda si sa oxideze floarea. Totodata, trebuie sa te asiguri ca sectionezi corect tulpila. Daca ai ales un bol kenzan ca baza, atunci este recomandat sa faci taieturile perpendicular pe tulpina. Daca folosesti o vaza verticala pentru a tine florile, atunci o taietura in diagonala va maximiza portiunea prin care floarea poate absorbi apa atat de necesara pentru supravietuire.


    Retusuri: O regula in ikebana este de a mentine mereu liniile si contururile foarte clare.  Astfel, uneori poate fi necesar sa indepartezi orice crengute si frunze care impiedica sa aveti rezultatul dorit. Ia in considerare, de asemenea, sa tai acele frunze care stau sub linia apei, intrucat nu adauga nimic la aranjament (insa ar putea fi un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii).


    Intretinerea frunzelor: Daca doresti sa te bucuri de un aspect frumos si de lunga durata, este recomandat sa cureti din cand in cand frunzele din aranjament. Poti face acest lucru cu ajutorul unui prosop de hartie usor umed.

    3. Tehnici fundamentale ale ikebana

    Fixarea florilor: Uneori poate fi dificil sa fixezi florile cu tulpina mai subtire in suportul ales.  Cand se intampla acest lucru, poti lua firul cu tulpina subtine si sa il asezi, sau sa o contopesti cu o tulpina mai groasa, pe care sa o plasezi ferm in bol. O alta metoda este utilizarea unei atele. Pentru a face acest lucru, pur si simplu ataseaza un segment din tulpina mai mica pe tulpina care ofera mai multa stabilitate. 



    Zdrobirea tulpinilor: Cu totii ne dorim sa avem aranjamente de flori proaspete care dureaza. Poti obtine acest rezultat, prin lovirea sau zdrobirea tulpinilor florilor pe care le utilizezi in aranjamentul tau. Chiar daca poate suna putin agresiv, aceasta procedura este absolut necesara pentru tulpinile dure si fibroase. Prin zdrobirea lor, vei creste mai mult suprafata taieturii adica locul prin care floarea isi va procura apa. Acest proces nu trebuie sa dureze mult si tot ce aveti nevoie este un ciocan mic sau un alt obiect plat. Loviti incet pana cand capetele devin mai moi si distantate.


    Fierberea tulpinilor: O altă tehnica pe care o poti folosi pentru a-ti mentine florile in viata mai mult timp este fierberea tulpinilor. Facand acest lucru, nu numai ca permiti tulpinii sa absoarba mai multa apa, dar vei elimina si bacteriile care ar putea sa afecteze sanatatea florilor tale. Pentru a face acest lucru, ia capatul tulpinilor si pune-le in apa clocotita timp de aproximativ 5-7 secunde.


    Indoire si modelare: Uneori poti constata ca tulpinile si ramurile din aranjament nu au forma dorita. Din fericire, majoritatea sunt suficient de flexibile, permitandu-ti sa le indoi sau modelezi dupa voia ta. 


     4. Cum poti face propriul tau aranjament ikebana? 


    Dupa cum am vazut, modelele Ikebana pot varia in dimensiune si compozitie. Acestea ar putea fi compuse dintr-o singura floare sau o combinatie uimitoare de ramuri, flori si frunzis. Daca te-ai decis sa incerci si tu sa concepi un astfel de aranjament de flori, iata cativa pasi care te pot ajuta in aceasta noua experienta!  

    4. Cum poti face propriul tau aranjament ikebana

    PASUL 1: Cumpararea florilor


    Pentru a-ti face propriul aranjament ikebana, expertii in domeniul floral iti sugereaza sa incepi cu o vizita pana in piata de flori. Inainte de alege obiecte pe care sa le integrezi in aranjament, pune-ti urmatoarele intrebari „Ce simt cand vad aceasta floare sau acest obiect Curiozitate? Interes? Bucurie? Senzatia ca vreau sa-l ating?”. Lasa emotiile sa iti ghideze alegerile si aminteste-ti ca aceasta practica imbratiseaza natura umana, cu toate imperfectiunile si complexitatile ei. Pe langa flori, s-ar putea sa gasesti o vaza interesanta, cateva fire de iarba, o creanga, sau o frunza care ti se pare ca s-ar putea potrivi la fix in aranjamentul tau. 


    Sfat bonus: poti reutiliza florile sau ramurile cu frunze din clasicele buchete primite la diverse ocazii in propriul aranjament ikebana!


    PASUL 2: Selectarea si taierea ramurilor


    Odata ce ai adunat cateva elemente pentru aranjament, este timpul sa pui lucrurile cap la cal. Cele mai multe modele ikebana includ de la 5 pana la 13 tulpini. Pentru inceput, este recomandat sa integrezi un numar mai mic de elemente, pentru a nu te simti coplesita de o potentiala aglomerare vizua.  Procesul de selectare a tulpinilor poate fi dificil, insa pentru a depasi acest sentiment, alege in prima faza tulpina care “iti spune mai multe” decat celelalte - aceea este piesa centrala a aranjamentului. Apoi plaseaza-o langa alte elemente pentru a putea observa potentiale combinatii. Vezi un fel de potrivire? Au culori asemanatoare? Daca nu vezi nimic complementar, mergi in alta directie. Daca ai gasit o ramura convingatoare, insa trebuie sa o tai pentru a o putea integra, utilizeaza tehnicile de taiere de mai sus. Foloseste o pereche de foarfece, bine ascutita. Totodata, aminteste-ti ca elementele pe care le selectati pentru aranjamentul tau nu trebuie sa fie perfecte. Tulpinile strambe si formele neuniforme sunt binevenite! 



    PASUL 3: Aranjarea elementelor in vasul pentru ikebana


    A venit timpul sa dai forma aranjamentului tau, plasandu-l intr-un vas. Spre deosebire de aranjamentele traditionale occientale, care incearca sa ascunda „magia” din spatele designului, ikebana o pune in evidenta. De regula, vasul traditional numit kenzan este putin adanc si poate avea forma unui mic iaz, in care puteti pune tulpinile de flori in pozitia dorita. Daca nu dispui de un astfel de vas, o vaza sau un bol de ceramica poate fi la fel de bun. Poti umple cu apa vasul - si daca se intampla sa cada petale in apa, atunci asa sa fie! Totul face parte din notiunea japoneza de wabi-sabi, credinta budinta ca exista frumusete in imperfectiune. 


    Rezultatul final poate fi cu adevarat surprinzator, intrucat aranjamentul va deveni o expresie directa a modului in care te raportezi si lucrezi cu natura in cea mai pura forma. Pe masura ce experimentezi aceasta noua arta la tine acasa, aminteste-ti ca procesul este la fel de important ca si rezultatul final. Asa ca cel mai bine este sa incetinesti, sa iei lucrurile pe rand si sa lasi autocritica deoparte - o practica grozava care poate fi aplicata si in viata!




    Dupa cum am vazut, ikebana nu este numai o metoda simpla de aranjare a florilor ca obiect decorativ. Aceasta este o adevarata arta cu o istorie bogata in semnificatii si mai ales un proces calmant, vindecator, care iti va pune in evidenta simtul creativ!



    Surse foto: shutterstock.com, unsplash.com.


    California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

    You may also like

    Vezi toate
    Example blog post
    Example blog post
    Example blog post