Flori in vaza – Sfaturi esentiale pentru alegerea si mentinerea proaspata a acestora

 

flori in vaza

Florile pot aduce un plus de frumusete in locuinta. Fie ca primesti flori de la cei dragi sau le achizitionezi chiar tu, acestea necesita intotdeauna atentie daca iti doresti sa reziste cat mai mult. Daca florile in ghivece sunt destul de rezistente, in cazul florilor taiate si puse in vaza lucrurile stau putin diferit. Buchetele de flori in vaza se ofilesc destul de rapid, insa daca aplici cateva trucuri si le acorzi o ingrijire corespunzatoare, le poti prelungi durata de viata. In acest mod te vei bucura de flori cu aspect placut o perioada mai lunga de timp si nu doar pentru doua-trei zile.


Citeste si descopera in continuare cateva sfaturi despre cum sa alegi si cum sa ai grija de buchetele de flori din vaza pentru ca acestea sa reziste o perioada indelungata de timp.


Cuprins

  1. Ce tipuri de flori rezista cel mai mult in vaza
  2. Cum poti prelungi durata de viata a florilor in vaza printr-o ingrijire eficienta
  3. La ce detalii trebuie sa fii atent atunci cand alegi un buchet de flori proaspete

 

1. Ce tipuri de flori rezista cel mai mult in vaza 

frezii buchet

 

Pentru inceput, este bine sa cunosti informatiile esentiale despre florile pe care le primesti sau achizitionezi. Exista flori mai putin rezistente, care se ofilesc mai repede, si flori mai rezistente, care se ofilesc mai greu, atat timp cat au parte de conditii optime. Printre cele mai rezistente flori se numara:


Hortensiile 

Indiferent daca sunt mixate impreuna cu alte tipuri de flori sau singure, buchetele de hortensii reprezinta o idee buna pentru a fi oferite in dar. Pentru a rezista cat mai multe zile, apa din vaza trebuie schimbata zilnic. De asemenea, se recomanda pulverizarea cu apa si pe petalele florilor. In cazul in care pare ca florile nu absorb apa desi o schimbi, poti incerca sa tai putin din tulpina. Acest lucru le ajuta sa absoarba apa mult mai usor si sa se mentina proaspete.

hortensie

buchet hortensii albastre

hortensii

buchet hortensii

hortensii buchet

 


Crinii  

Aceste flori se prezinta intr-o gama variata de dimensiuni si culori, fiind foarte rezistente. In general, sunt disponibili pe toata durata anului si stau in vaza mai mult de o saptamana pana sa inceapa sa scoata la iveala primele semne de deteriorare. Pentru a mentine un buchet de crini intact cat mai mult timp, poti achizitiona unul cu boboci si vei observa ca, imediat ce incepe sa infloreasca, va crea o atmosfera divina in locuinta.

crini

buchet de crini

Gardeniile 

Sunt niste flori foarte parfumate care fura imediat atentia celor din jur. Acestea te pot bucura cu mirosul lor imbietor o perioada lunga de timp daca tii cont de un aspect esential. Un lucru important de stiut despre gardenie este faptul ca nu reactioneaza bine daca stai aproape de ea si respiri. Aerul respirat favorizeaza ingalbenirea petalelor si ofilirea prematura a florilor. Asadar, cu cat te bucuri de mireasma florilor de la distanta, cu atat vei avea mai mult parte de ele.


Crizantemele

Se prezinta intr-o varietate de culori, dar se diferentiaza si in functie de forma petalelor. Acestea sunt intalnite peste tot, cu precadere toamna, fiind o floare de sezon. Ce este important de stiut e faptul ca florile rezista si pana la doua saptamani daca ai grija sa le oferi ce au nevoie. Apa se recomanda a fi schimbata la doua zile, iar crizantemele sa nu fie tinute intr-un loc unde intra direct in contact cu lumina soarelui. De asemenea, este necesar sa fii atent ca pe petale sa nu se depuna praful, deoarece reprezinta un factor nociv care conduce la ofilirea accentuata intr-o perioada scurta de timp.

crizanteme

buchet cu crizanteme

 

Orhideele 

Orhideele la ghiveci rezista foarte mult daca sunt tratate corespunzator. Astfel, nici buchetele cu orhidee nu se lasa mai prejos. Florile pot trai cel putin doua saptamani daca au apa si lumina suficienta. Cele mai rezistente soiuri de orhidee sunt anthurium si cymbidium si pot rezista chiar si o luna. Trebuie sa eviti expunerea directa a acestora la soare, dar, in acelasi timp, sa le asiguri un spatiu insorit.

buchet cu orhidee

buchet orhidee

orhidee buchet

orhidee

buchet de flori cu orhidee

 

 

Garoafele  

Acestea sunt, cu siguranta, unele dintre cele mai rezistente flori pentru buchete si vin intr-o multime de culori pentru a putea satisface preferintele tuturor. Durata de viata intr-o vaza poate fi chiar si de o luna, daca le asiguri conditiile de care au nevoie. Apa florilor trebuie schimbata in mod regulat si trebuie tinute intr-un loc luminos, dar ferit de contactul direct cu razele soarelui. De asemenea, trebuie sa ai grija sa stea intr-un loc ferit de caldura, deoarece temperaturile ridicate vor contribui la aparitia petelor maro pe petale.

garoafe.jpg

buchet cu garoafe

 


Lalelele 

Desi sunt flori de primavara, acestea se pot gasi si in alte perioade din an. Dintre toate florile din acest sezon, buchetele de lalele rezista cel mai mult in vaza. Aceasta longevitate este datorata faptului ca ele continua sa creasca si dupa ce sunt puse in apa. Un aspect important de care ar trebui sa stii este ca acestea au o sensibilitate aparte la temperatura. In acest caz, daca le pui intr-o incapere incalzita, vor inflori si vor sta deschise. In caz contrar, daca sunt tinute intr-un loc racoros, vor ramane inchise.

buchet de lalele-min-min-min

lalele rosii

lalele colorate

 

Trandafirii 

Aceste flori sunt de foarte multe tipuri si este bine sa stii ca unele sunt mai putin rezistente decat altele. Majoritatea buchetelor de trandafiri rezista o saptamana daca le schimbi apa constant si ai grija sa nu simta diferente mari de temperatura. Daca iti doresti sa te bucuri de frumusetea si eleganta unui buchet cat mai multe zile, este necesar sa te informezi despre tipul de trandafiri pe care il ai. In acest mod, le vei putea oferi ingrijirea de care au nevoie si nu vei contribui la ofilirea prematura a acestora. Bineinteles, poti opta si pentru varianta unor trandafiri criogenati, care au o durata mult mai lunga de viata, despre care poti citi aici

buchet trandafiri

trandafiri roz

trandafiri galbeni

buchet flori mix

 



Acestea sunt tipurile de flori care rezista cel mai mult in vaza si care sunt cel mai des intalnite in florarii. Atunci cand alegi sa daruiesti un asemenea cadou cuiva, poti lua in considerare si aspectele prezentate anterior daca iti doresti ca persoana respectiva sa se poata bucura de buchet cat mai mult timp.

 

2. Cum poti prelungi durata de viata a florilor in vaza printr-o ingrijire eficienta 

buchet de flori

 

Florile taiate si puse in vaza au intr-adevar o durata de viata mai scurta si nimeni nu isi doreste sa le arunce dupa doua zile. De aceea, este bine sa fii informat si sa cunosti toate trucurile pe care le poti pune in aplicare pentru a prelungi durata de viata a buchetelor primite.


In momentul in care ai un buchet nou de flori, este imperios necesar sa verifici daca vaza pe care urmeaza sa o folosesti este curata. Pentru a te asigura ca nu au ramas urme de la alte flori sau nu s-a depus o cantitate mare de praf, poti clati vaza cu apa inainte de a o folosi din nou.


Odata ce vaza este pregatita, e timpul sa o umpli cu apa atat cat tulpinile florilor sa o poata absorbi eficient. Apa trebuie schimbata cat mai des daca iti doresti ca florile sa se mentina proaspete mai multe zile, pentru ca ea reprezinta principalul factor care mentine plantele in viata. De aceea, este important ca aceasta sa fie mentinuta curata. Recomandarea este ca ea sa fie schimbata la 2 zile, insa acest aspect depinde si de tipul florilor. Exista tipuri de plante care necesita schimbarea apei zilnic. O alta modalitate des folosita este reprezentata si de pulverizarea cu apa pe petalele florilor.

frezii mov



Daca buchetul de flori este ambalat si legat, este indicat sa scoti ambalajul si sa tai sfoara cu care sunt legate. In acest fel, te asiguri ca florile pot sa isi traga apa de care au nevoie. De asemenea, inainte de a le pune in vaza, poti lua fiecare fir in parte si sa ii improspatezi tulpina. Se recomanda taierea oblica a aproximativ 2 cm din tija. Atunci cand faci acest lucru, trebuie sa eviti sa le rupi si sa le tai cu o foarfeca sau un cutit bine ascutit. In plus, incearca sa eviti contactul cu aerul in timpul taierii si taie-le sub un jet de apa sau intr-un vas cu apa. Contactul cu aerul le poate dauna si ofili rapid. In momentul in care schimbi apa, trebuie sa speli portiunea de tulpina care s-a aflat in apa aruncata. Acest lucru va impiedica putrezirea rapida a tijelor.

 buchet de flori cu frezii

 

Florile nu trebuie inghesuite in vaza. Daca nu detii o vaza suficient de incapatoare, poti imparti buchetul in jumatate si folosi doua sau poti face rost de una potrivita pentru dimensiunile buchetului. Cu cat acestea au mai mult spatiu, cu atat vor rezista mai mult pentru a te putea bucura de ele. Vaza cu flori trebuie asezata intr-un spatiu luminos, dar ferit de contactul direct cu soarele si cu sursele de caldura. Temperatura din incaperea in care sunt tinute plantele trebuie sa fie optima si sa nu depaseasca 18 grade Celsius. Aerisirea zilnica a camerei va contribui si ea la mentinerea prospetimii florilor.


Un alt aspect la care trebuie sa fii atent e sa nu lasi frunzele florilor sa cada in apa din vaza. Daca acestea intra in contact cu apa, pot favoriza aparitia unor bacterii care sa fie nocive pentru flori si sa le imbolnaveasca. Pentru a evita astfel de situatii, trebuie sa ai grija mereu ca vaza sa fie curatata si sa nu existe resturi de frunze, crengute sau petale in apa.

buchet frrezii

 


Un truc des folosit atunci cand florile incep sa dea primele semne ca nu mai au mult de trait este oferirea de zahar acestora. O lingurita de zahar pusa in apa din vaza va ajuta florile sa isi revina la viata pentru inca o perioada de timp. Acest truc este de foarte mare ajutor in special pentru ca poate fi folosit pentru orice tip de floare. In plus, zaharul este de ajutor si atunci cand ai flori imbobocite si doresti sa le stimulezi inflorirea. In multe cazuri, unele buchete vin la pachet cu un conservant special, iar daca nu, acesta poate fi procurat din florarii si turnat in apa pentru a mentine florile proaspete multe zile.

3. La ce detalii trebuie sa fii atent atunci cand alegi un buchet de flori proaspete

 

buchet de trandafiri-min-min

Atunci cand alegi un buchet de flori pentru tine sau pentru altcineva este bine sa il analizezi. Pentru a asigura longevitatea buchetelor de flori cat mai mult cu putinta este important sa acorzi atentie detaliilor acestuia.


In cazul in care buchetul este compus din mai multe tipuri de flori, incearca sa te documentezi asupra acestora. Daca iti doresti flori care sa reziste mult, este important ca buchetul sa nu fie format din plante care se ofilesc rapid si altele care sunt mai rezistente. Incearca sa alegi un buchet cu elemente care au acelasi grad de rezistenta si necesita aceleasi conditii de ingrijire. De asemenea, fii atent la cum se prezinta fiecare fir din buchet. Pentru a nu face o alegere de scurta durata, asigura-te ca florile nu prezinta pete maronii sau semne ale ofilirii inca din momentul in care se afla in magazin. Chiar daca din intreg buchetul este afectat un sigur fir, acesta va favoriza ofilirea rapida a intregului buchet.

frezie galbena

 


Florile necesita intotdeauna atentie si o ingrijire corespunzatoare conform nevoilor lor. Daca tii cont de sfaturile prezentate mai sus, cu siguranta te vei bucura de flori proaspete si incantatoare o perioada lunga de timp.

 

Sursa foto: Pexels.com, Californiaflowers.ro

 

 


California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

You may also like

Vezi toate
Example blog post
Example blog post
Example blog post