Bujorii sau florile onoarei. Cum se ingrijesc corect

Poate ca frumusetea bujorilor pare intimidanta la prima vedere. Sunt mandri, delicati, durdulii si miros atat de bine! Bujorii sunt florile cu un mare magnet la sexul frumos. Multe femei iubind sa-si impodobeasca gradinile, vazele si buchetele de mireasa cu bujori. Ingrijirea lor nu este atat de complicata pe cat crezi. Multi specialisti sunt de parere ca daca ai putina rabdare o sa te poti bucura de farmecul lor deoarece, sunt foarte rezistenti la boli, deci nu au nevoie de diversi fertilizatori si nici nu au nevoie de apa in cantitate mare.

 CURPINS:

  1. Cum se planteaza bujorii?
  2. Tipuri de bujori
  3. Cum se ingrijesc corect bujorii?
  4. Care sunt cele mai interesante curiozitati despre bujori?
  1. Cum se planteaza bujorii? 

Bujorii infloresc la inceputul verii, dar timpul exact de inflorire variaza in functie de soi. Daca plantezi un mix de flori de sezon timpurie, mijlocie si tarzie, atunci poti extinde sezonul bujorului la o luna, poate chiar mai mult. Bujorii sunt insotitorii ideali pentru alte plante perene de inceput de vara, cum ar fi irisul, alliums si trandafirii frumos mirositori.

Dar cum se planteaza corect bujorii?

Iata cele mai importante aspecte de care sa tii cont cand doresti sa plantezi bujori:

  • bujorii sunt de obicei vanduți ca tuberculi cu radacina goala, cu 3 pana la 5 muguri, ale unei plante de 3 sau 4 ani vechime
  • spatiaza bujorii pana la 12 centimetri unul de altul pentru a permite o circulatie buna a aerului intre plante. Aerul stagnant, umed poate fi o reteta pentru dezvoltarea bolilor, asa ca incearca sa nu treci peste acest pas
  • sapa o groapa de dimensiuni generoase, de aproximativ 60 centimetri într-un sol bine drenat si intr-un loc insorit. Solul ar fi bine sa beneficieze de adaugarea de material organic in gaura de plantare. Daca solul este greu, uscat sau foarte nisipos, îmbogateste-l cu compost
  • nu planta radacina prea adanc, iar in zonele de sud a tarii cauta soiuri cu inflorire timpurie si planteaza-le la aproximativ 5 centimetri si intr-o zona acre beneficiaza de putina umbra
  • uda solul bine in momentul plantarii 

De asemenea, trebuie sa pregatesti din timp un suport pentru flori, mai ales daca plantezi bujori erbacei. Agata bujorii fie pe un tarus pe care il construiesti tu, fie pe un inel de bujor cumparat dintr-un magazin de specialitate pentru a pastra florile cat mai inalte. Odata ce un bujor infloreste, este foarte greu, si mai mult ca sigur va cadea. Deci, fii precaut!

  1. Tipuri de bujori

Poti alege din trei tipuri de bujori, fiecare dintre acestea variind prin forma, culoare si parfumul degajat:

  • Bujori erbacei

Acești bujori au tulpini subtiri și flexibile, crescand in tufisuri voluminoase si foarte bogate. Datorita greutatii florilor care sunt masive și abundente, tulpinile se indoaie usor. Bujorii erbacei cresc la aproximativ 1 metru inaltime. Odata maturizate, plantele pot produce pana la 40 de flori mari simultan.

  • Bujori de copac

Bujorii de copac pot sa ajunga pana la trei metri inaltime. Sunt arbusti lemnosi cu flori mult mai mari decât bujorii erbacei. De asemenea, sunt caracterizati de ramuri robuste si lemnoase. Datorita rezistentei ramurilor, acestea raman intacte si puternice pe tot parcursul sezonului de iarna si produc flori care rezista foarte mult in timp.

  • Bujori Itoh

Cunoscuti si sub denumirea de bujori intersectionali, bujorii itoh sunt hibrizii primelor doua tipuri prezentate mai sus in material. De aceea, acestia impartasesc caracteristicile ambelor specii, si la fel ca bujorii erbacei, toamna pot fi taiati pana la opt, zece centimetri, incurajand astfel, cresterea de noi tulpini. Produc flori de lunga durata, la fel ca bujorii de copac.

Totodata, tine cont ca bujorii trebuie plantati toamna, de preferinta la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie. Iar daca trebuie sa muti  o planta matura, toamna este momentul sa o faci, mai ales daca planta este inactiva. Desi, se pot planta bujori si in timpul primaverii, horticultorii avertizeaza ca acestia nu vor rezista prea bine si sunt mari sanse sa nu creasca cum ar trebui.

  1. Cum se ingrijesc corect bujorii?

Odata ce ai terminat de plantat bujorii, trebuie sa ai grija de ei, nu-i asa? Iata cateva indicatii de care trebuie sa tii cont pentru a-ti putea transforma gradina intr-un paradis floral:

  • Si bujorii au nevoie de timp

Mai ales daca vrei sa imbraci un buchet de bujori pe care sa-i ornezi deosebit in locuinta sau sa-i daruiesti unei persoane pe care o iubesti. Astfel, bujorii sunt plante care trebuie sa se fixeze bine pentru a reusi sa infloreasca. De altfel, nu ar trebui sa te astepti sa infloreasca complet in primii doi sau trei ani de la plantare, dar cu o ingrijire adecvata si un sol bun, vor incepe sa produca flori bucurandu-te de farmecul lor multi ani de acum incolo.

  • Ofera-le spatiu pentru a creste

Trebuie sa lasi in sol, cel putin 12 centimetri intre plante, deoarece plantarea bujorilor prea aproape unul de altul poate duce la plante cu tulpini lungi si frunze, fara flori, deoarece se lupta intre ei pentru spatiu. Dar daca vei oferi suficient spatiu intre plante, acest lucru va încuraja crearea de flux de aer, ceea ce ajuta florile la prevenirea daunatorilor.

  • Planteaza bujorii departe de casa

Furnicile si bujorii merg mana in mana. Nu te alarma daca gasesti furnici pe bujori, desi nu au nevoie de furnici pentru a inflori, nectarul pe care-l secreta plantele atrage aceste insecte. Furnicile nu dauneaza bujorilor, dar, inainte de a lua cateva fire in casa, ar fi bine sa le clatesti  sau sa le scufuzi intr-o galeată cu apa pentru a nu-ti aduce in interior musafiri nedoriti. Din acest motiv, ar fi bine sa stii clar unde vei planta bujorii. In niciun caz aproape de temelia casei sau de ferestre.

  • Fertilizatori pentru bujori?

Ia aminte: bujorii nu au nevoie de multe ingrasaminte. Noi iti recomandam sa lucrezi pamantul cat mai bine inainte de a incepe plantarea, amestecandu-l cu compost, materie organica si putin ingrasamant.

  • Taie bujorii

Taierea bujorilor ii ajuta sa reziste mai mult. Cel mai bun moment pentru a-i taia este atunci cand vezi mugurii mijind timid. Nu taia tulpina pe drept, ci intr-o usoara diagonala, de preferat in perioada cea mai racoroasa de zi, dimineata sau seara dupa ora 20:00. De altfel, ingrijite corespunzator florile de bujor vor ramane complet deschise timp de 48 de ore si pot rezista pana la 10 zile.

Bujorii pot prospera decenii intregi (daca ai grija de ei corect) pentru ca nu le place sa fie deranjati, de aceea este bine sa alegi un loc specific o perioada lunga de timp. Atat bujorii erbacei, cat si cei de copac pot tolera soarele dogoritor, dar florile vor rezista mai mult daca un pic de umbra apare zilnic. 

De asemenea, pentru a ingriji bujorii in vaza in mod corect este important sa tai tulpinile in unghi. Apoi, ar trebui sa indepartezi cea mai de jos frunza si sa-i pui intr-o vaza cu apa calduta. Vrei sa ajuti bujorii să reziste mult timp? Atunci adauga in vaza o lingura de zahar sau inlocuieste apa de la robinet cu cea minerala, iar florile se vor mentine proaspete mult mai mult timp decat crezi.

  1. Care sunt cele mai interesante curiozitati despre bujori? 

Bujorii au diferite semnificatii, ei sunt, de exemplu, reprezinta simbolul iubirii, dar si al onoarei. Originari din estul Chinei, ei au ajuns pentru prima data in Europa in secolul al XIX-lea, cand multe soiuri noi au fost crescute in Franta de crescatori de flori celebrii precum Monsieur Lemoine. Mai mult, bujorii au o istorie indelungata in medicina traditionala chineza si sunt cultivați in China si pentru radacinile lor, care sunt folosite pentru a trata diverse inflamatii, astem, migrene sau convulsii.

Petalele lor sunt comestibile, de aceea le poti adauga in salate sau pot fi folosite ca decoratiuni de tort peste care cofetarul presara din abundenta zahar.

Deoarece bujorii simbolizeaza iubirea sunt considerati un semn bun pentru o casnicie fericita. Acestia sunt, de asemenea, floarea traditionala pentru 12 ani de casnicie, desi in mod interesant, florile reprezentau rusinea si timiditatea in epoca victoriana.

In China si Japonia, acestia reprezinta virtuti puternice si pozitive, cum ar fi curajul, onoarea, respectul, nobletea sau prosperitatea.

In concluzie, merita din plin sa oferi cuiva drag flori in cutie, atat de elegante cum sunt bujorii sau un simplu buchet de flori, deoarece vor fi cu siguranta apreciati. Iar daca doresti sa-i plantezi si sa te ingrijesti de ei este imposibil sa nu reusesti, fiind plante usor de crescut si de iubit.

Sursa foto: Unsplash.com


California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

You may also like

Vezi toate
Example blog post
Example blog post
Example blog post