Specii de trandafiri: o calatorie detaliata in universul elegantei si iubirii

Asa cum bine se stie, fiecare petala a unui trandafir spune o poveste inca din vechiurile timpuri. In lumea florilor, trandafirii ocupa un loc aparte, reprezentand nu doar simbolul iubirii, ci si o diversitate uimitoare de specii care fascineaza iubitorii de flori din intreaga lume. In acest articol, vom explora universul captivant al speciilor de trandafiri, dezvaluind tainele celor mai cunoscute varietati, atat in ceea ce priveste trandafirii de gradina, cat si pentru cei speciali crescuti si folosit in construirea de buchete. Astfel, pregatiti-va sa va indragostiti din nou de trandafiri si sa va pierdeti in farmecul lor inconfundabil!

Cuprins:

  1. Cele mai cunoscute specii de trandafiri

1.1 Trandafirul din damasc

1.2 Trandafirul Bourbon

1.3 Trandafirul Teahibrid

1.4 Trandafirul Floribunda

  1. Specii de trandafiri de gradina

2.1 Trandafirul David Austin

2.2 Trandafirul Miniatura

2.3 Trandafirul Arbust

2.4 Trandafirii de tip Shrub

  1. Specii de trandafiri pentru buchete

3.1 Trandafirii cu tulpina lunga

3.2 Trandafirii spray

3.3 Trandafirii pompon

  1. Cele mai cunoscute specii de trandafiri

Inainte de a trece in revista tipurile de trandafiri populari este important sa cunoastem radacinile acestei flori si modalitatea in care s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Prin urmare, trandafirii fac partea din familia Rosaceae si dateaza inca dinaintea aparitiei omului, arheologii si paleologii gasind semne de peste 50 de milioane de ani. Pana in prezent, specialistii au confirmat peste 200 de specii de trandafiri, fiecare cu particularitatile si unicitatea ei.

1.1 Trandafirul din damasc

Unul dintre cei mai vechi si apreciati trandafiri, cu origini ce pot fi urmarite pana in Orientul Mijlociu, trandafirul de Damasc este renumit pentru parfumul sau distinct si petalele sale bogate si pline de culoare. El poate fi deosebit fata de alte specii de trandafiri prin culoarea roz pal si utilizarea lui in procesul de productie a dulcetii de trandafir. Aceasta floare poate atinge o inaltime de aproximativ 2 metri, cu flori ce au pana la 30 de petale, cu parfum intens si infloriri abundente. Acesta poate fi plantat cu usurinta in gradini sau poate fi folosit si in crearea de buchete de flori spectaculoase. In ceea ce priveste ingrijirea, trandafirul de damas necesita o udare constanta, insa moderata. De preferat, sa nu udati direct frunzele, astfel incat sa nu influentati crearea mediilor fungice. Totodata, ar fi preferabil sa fie expusi la soare, insa nici locurile semiumbrite nu influenteaza negativ cresterea lor. 

1.2 Trandafirul Bourbon

Provenind din Insula Bourbon (azi Reunion), acest tip de trandafir este cunoscut pentru florile sale mari si elegante, foarte pline, precum si pentru parfumul sau intens si dulce. Trandafirii Bourbon infloresc de obicei in lunile de vara, in iunie mai precis si pot atinge o inaltime de 1,50 metri. Pentru acest tip de trandafir, solul este foarte important incat sunt mai pretentiosi si prefera un sol fertil si bine drenat. Ca ei sa creasca sanatos, recomandam taierea regulata pentru a incuraja o forma buna si o inflorire imbogatita. In plus, in sezonul rece, mulcirea solului din jurul radacinilor ofera o protectie sporita plantei.


1.3 Trandafirul Teahibrid

O alta specie de trandafiri impresionanta sunt cei teahibrizi (recunoscuti si dupa denumirea Tea Hybrid) sunt acei trandafirii creati in mod artifical in Franta, in anul 1867. Artistul care a produs aceasta modificare este chiar Jean-Baptiste Guillot, incrucisand trandafirul 'Madame Bravy' cu cel 'Madame Victor Verdier'. Acest tip de trandafir a devenit popular abia la finele secolului al XX-lea. Tufele acestor trandafiri sunt renumite pentru cresterea lor avansata, ramurile sunt libere, iar dimensiunea lor poate depasi 130 cm. 

Trandafirii teahibrizi se recunosc prin singura floare de dimensiune mare, cu un parfum puternic si ideala pentru a face o surpriza persoanelor dragi. Ei produc flori foarte bogate si colorate spre deosebire de alte soiuri de trandafiri. In plus, pot fi folositi fara probleme in aranjamentele florale, deoarece au o rezistenta foarte buna la frig.

Pentru a ingriji acest soi de trandafir este necesara o udare regulata si profunda. In plus, folosirea de ingrasaminte cu eliberare lenta ajuta la mentinerea aportului constant de nutrienti. Pentru a evita deteriorarea florilor, in zilele de vara foarte calde, recomandam plasarea acestora la umbra sau dezvoltarea unui spatiu umbrit.


1.4 Trandafirul Floribunda

Tot o specie hibrida, rezultata din incrucisarea trandafirilor de ceai si a trandafirilor polianth, trandafirii Floribunda se remarca prin grupele sale de flori, oferind o explozie de culoare si vitalitate in gradina ta. Acestia au ca si particularitate speciala faptul ca ei infloresc de repetate ori pe parcursul unui an, astfel, daca alegi sa plantezi acest tip de trandafir, gradina ta poate iesi in evidenta prin culori vibrante precum: roz, portocaliu, mov sau chiar alb.

Pentru ca suntem caracterizati de stilul modern si pentru ca ne place sa oferim servicii unice, de calitate, alaturi de o experienta completa, specialistii nostri florari aleg cu grija florile pe care le folosesc si petrec timp de analiza astfel incat buchetele si aranjamentele create sa depaseasca toate asteptari. De la culori neutre, la culori vibrante si mirosuri puternice, la noi poti gasi cele mai curajoase combinatii de flori, in cele mai actuale modele.

Cu scopul incurajarii mentinerii unei forme compacte si infloriri continue, recomandam sa se efectueze regulat taieri, alaturi de o udare regulata si un sol bine drenat. 


  1. Specii de trandafiri de gradina

In cazul in care iti doresti ca gradina ta sa prinda contur, prin culoare, dar si miros, iata patru specii de trandafiri care sa iti satisfaca aceasta placere de a gradinari. Indiferent de spatiul de care dispui, poti alege cel putin unul dintre tipurile de trandafiri de gradina care sa se armonizeze perfect cu celelalte plante sau decoratiuni pe care le ai. 

2.1 Trandafirul David Austin

Prima specie de trandafiri de gradina sunt cei creati de britanicul David Austin, care combina farmecul trandafirilor vechi cu avantajele trandafirilor moderni. Acesti trandafiri sunt remarcabili pentru forma lor frumoasa si parfumul imbatator. In ceea ce priveste ingrijirea trandafirului David Austin, recomandam o udare regulata, in special in zilele aride, dar si o taiere regulata a tulpinilor moarte sau care prezinta urme de deteriorare. Daca alegeti sa folositi ingrasaminte, pentru acest tip de trandafir le recomandam pe cele cu continut recomandat de potasiu, pentru a creste calitatea florilor.


2.2 Trandafirul Miniatura

Perfect pentru gradinile mai mici, trandafirii miniatura adauga o nota adorabila si delicatete. Cu flori mici si compacte, acesti trandafiri sunt usor de intretinut si ofera o varietate de culori. Si in acest caz, recomandam o udare modesta, cu scopul de a mentiune un sol in permanenta umed. In plus, folosirea de ingrasaminte cu eliberare lenta contribuie la cresterea compacta a plantei.


2.3 Trandafirul Arbust

Ideal pentru a crea garduri vii sau delimitatii in gradina ta, trandafirii arbust ofera flori ingramadite pe tulpini robuste. Sunt adaptati pentru a forma bariere frumoase si parfumate, iar in ceea ce priveste spatiul prielnic, prefera un sol fertil si foarte bine drenat. Recomandam evitarea udarii in exces astfel incat sa nu provoace probleme fungice. Totodata este important sa taiati tulpinile uscate si sa incurajati cresterea lor laterala cu scopul de a mentione o forma bogata si frumoasa.


2.4 Trandafirii de tip Shrub

Acesti trandafiri sunt cunoscuti pentru adaptabilitatea lor la diferite conditii climatice si soluri. Avand in vedere varietatea lor, trandafirii de tip shrub sunt ideali pentru cei care doresc sa isi diversifice gradina cu o gama larga de culori si forme.

  1. Specii de trandafiri pentru buchete

In ceea ce priveste crearea de buchete de trandafiri, lucrurile stau putin diferit, deoarece este important ca soiul ales sa aiba anumite caracterisitici astfel incat acesta sa reziste cat mai mult si sa se potriveasca frumos cu celelalte flori. Prin urmare, in cele ce urmeaza vom prezenta 3 tipuri de trandafiri pe care ii folosim si noi in crearea de aranjamente florale. Astfel, prin prezentarea acestora, ne dorim sa facem mai facila alegerea buchetului potrivit.

3.1 Trandafirii cu tulpina lunga

Preferati de maestrii florali pentru buchetele lor elegante si rafinate, trandafirii cu tulpina lunga sunt alegerea perfecta pentru ocaziile speciale. Cu petalele lor bogate si forma eleganta, acesti trandafiri adauga un farmec aparte buchetului. Fie ca alegi un buchet de 7 trandafiri sau unul de 25, aceasta specie, prin particularitatea tulpinii, face ca aranjamentul sa fie mult mai elegant si prezentabil.

3.2 Trandafirii spray

Caracterizati prin ramuri cu multiple flori, trandafirii spray adauga volum si textura buchetelor. Sunt ideali pentru a crea buchete pline de viata si expresive. Culoarea predominanta a acestor trandafiri este roz pal, fapt care contribuie la crearea unei imagini delicate si sensibile care se potriveste perfect acestui tip de personalitate. 

3.3 Trandafirii pompon

Cu flori mici si bucle elegante, trandafirii pompon adauga o nota jucausa si romantica buchetelor. Ei sunt alegerea perfecta pentru a crea buchete deosebite si memorabile, aducand foarte mult cu bujorii. Acest tip de trandafir este regasit si sub denumirea de “trandafir batran”, iar unanim numelui, el este format din multiple flori de pompon, rezistente si in sezonul rece. 

Pentru toate cele trei tipuri de trandafiri pentru buchete exista cateva reguli de aur care au scopul de a intretine pe termen lung un buchet si anume:

  • Taierea corecta, prin folosirea unor foarfece speciale, ascutite si de fiecare data curate. Taietura trebuie efectuata sub un unghi astfel incat planta sa poata absoarbe mai usor apa;
  • Folosirea unui vas de apa curat peste care se adauga conservanti pentru flori, in cazul in care dispuneti de acestia. Frunzele care intra in contact cu apa trebuie indepartate pentru a preveni aparitia bacteriilor si fungilor;
  • Schimbarea zilnica a apei reprezinta un al pas care ajuta un buchet de flori sa reziste mai mult;
  • Pastrati buchetul intr-un mediu cu temperatura moderata si evitati expunerea acestora la surse de caldura sau curent de aer rece;
  • Indepartati petalele care prezinta urme de uscaciune astfel incat sa se mentina aspectul estetic al buchetului, dar si prospetimea;
  • Evitati plasarea florilor in apropierea de fructe si legume, deoarece acestea elibereaza o substanta numita etilena, care accelereaza procesul de inflorire si imbatranire;
  • In cazul in care faceti cadou un buchet de trandafiri, pastrati-l la frigider inainte de a-l oferi, pentru a incetini procesul de inflorire si a pastra aspectul fresh al acestora;

Toate ideile enuntate anterior au scopul de a prelungi durata de viata a unui buchet de trandafiri, astfel incat sa va bucurati cat mai mult de aceste superbe flori.

Concluzie

Acest articol exploreaza fascinatia si diversitatea speciilor de trandafiri, oferind iubitorilor de flori o ghidare detaliata in alegerea si ingrijirea acestor minunate plante. De la cele mai cunoscute specii la cele potrivite pentru gradina ta sau buchetul visurilor tale, trandafirii raman regii florilor, aducand bucurie si frumusete in fiecare colt al gradinii si in inimile celor care ii admira. Pentru buchete de trandafiri unice si impresionante, iti recomandam cu drag sa California Flowers! 🙂 


California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

You may also like

Vezi toate
Example blog post
Example blog post
Example blog post