Orhideea albastra - cum se face si cum se ingrijeste aceasta

Orhideea albastra - cum se face si cum se ingrijeste aceasta

Ai intalnit vreodata o orhidee vibranta, de un albastru intens, si te-ai intrebat daca este reala? De cele mai multe ori, cand te gandesti la orhidee albastre, iti imaginezi acele orhidee Phalaenopsis, de un albastru intens, care se gasesc de vanzare la florariile locale sau la supermarket. Acele flori de orhidee, de un albastru stralucitor, par artificiale. Cu siguranta, natura nu ar fi putut crea aceste flori de orhidee albastra, nu? 


Majoritatea florilor de orhidee albastre sunt create de cultivatorii de orhidee si nu sunt reale. Cultivatorii de orhidee injecteaza colorant albastru in varful florii orhideei, pe masura ce aceasta creste. Orhideele albe, Phalaenopsis, sunt, de obicei, folosite pentru aceasta. In functie de stadiul de crestere in care se afla varful florii, inflorirea orhideelor va avea diferite nuante de albastru. Acestea fiind spuse, exista unele orhidee albastre, care apar in mod natural, cum ar fi Vandas albastru.

2. Cum se ingrijeste orhideea albastra

Cuprins:

  1. Cum sunt create orhideele albastre
  2. Cum se ingrijeste orhideea albastra

 1. Cum sunt create orhideele albastre 

Din pacate, majoritatea orhideelor ​​albastre vandute nu sunt, in mod natural, albastre. Cultivatorii de orhidee au multe trucuri in maneca pentru a vinde mai multe flori, inclusiv pentru ca orhideele sa infloreasca intr-un anumit program si sa crească mai multe varfuri. Un truc este sa vopsesti florile de orhidee in culori diferite. Acest lucru creeaza expozitii de orhidee atragatoare si atrage clientii sa cumpere aceste orhidee unice. Pentru a face orhidee albastre, cultivatorii de orhidee folosesc, de obicei, o orhidee alba cu un varf de flori stabilit. Din punct de vedere tehnic, poate fi folosita orice orhidee de culoare, dar albul permite pigmentului albastru sa se arate cel mai bine. 


In primul rand, vanzatorii de orhidee fac o mica gaura in varful sau tulpina florii orhideei, undeva sub mugurii sau florile sale. Folosind un ac de dimensiuni mici si o seringa umpluta cu colorant albastru, ei injecteaza colorant albastru in acea gaură. Pe măsură ce apa si nutrientii calatoresc de-a lungul tulpinii orhideei, pana la capatul varfului florii, colorantul albastru va calatori pe aceeasi cale si va colora florile de orhidee in albastru. Dupa ce colorantul albastru este injectat in varful de orhidee, orificiul este sigilat cu ceară. Acest lucru previne scurgerea vopselei albastre pe tulpina de orhidee si crearea de mizerie. Momentul in care este injectat colorantul este important. 


Pentru a crea flori de orhidee albastru deschis sau albastru pastel, cultivatorii injecteaza colorantul albastru inainte ca bobocii de flori sa se deschida. Pentru a crea acea culoare vibranta, strălucitoare sau albastru intens, cultivatorii de orhidee injecteaza colorant albastru in varful orhideei atunci când florile se deschid sau sunt complet deschise. Dupa ce vopseaua a fost injectata, de obicei dureaza cel putin 24 de ore pentru ca orhideea sa infloreasca si sa isi schimbe culoarea. De multe ori, orhideele albastre pe care le vezi sunt orhidee Phalaenopsis. Cu toate acestea, Dendrobiums, Cymbidiums si multe alte soiuri de orhidee pot fi, de asemenea, vopsite in albastru.


Daca cultivatorul de orhidee nu reuseste sa foloseasca ceara pentru a sigila locul de injectare, este posibil sa gasesti colorant albastru care se scurge din gaura. Acest lucru poate deveni foarte dezordonat, cu pete de colorant albastru. Este greu de spalat daca intra pe imbracaminte si mobilier. Daca cumperi un buchet cu orhidee vopsite, inspecteaza-le cu atentie. Asigura-te ca toate locurile de injectare au fost sigilate cu ceara. Daca cultivatorul de orhidee injecteaza varful de orhidee cu prea mult colorant, este posibil ca supraancarcarea de colorant sa fie toxica pentru orhidee. Orhideea poate incerca sa elimine excesul de colorant in sine. Vei vedea acest lucru atunci cand vopseaua albastra se scurge prin nodurile sau alte zone poroase ale orhideei. Uneori, orhideele isi vor scapa frunzele, iar capetele frunzelor in sine au o nuanta albastra. Acesta este un alt semn ca a fost folosit prea mult colorant albastru.


Daca observi ca se intampla acest lucru si doresti sa iti salvezi orhideea, exista mai multe lucruri pe care le poti face Mai intai, taie varful de orhidee cu florile vopsite. Daca colorantul albastru se scurge din noduri, poate doresti sa porti manusi de unica folosinta, astfel incat colorantul sa nu iti pateze mainile. Poti pune aceste tulpini taiate de orhidee intr-o vaza si sa te bucuri in continuare de flori. Indepartarea varfului va ajuta la scoaterea din circulatie a unei parti bune a colorantului albastru. Acopera zona in care tai varful orhideei cu scortisoara macinata, pentru a ajuta la uscarea acesteia si pentru a preveni infectia. Daca orhideei tale ii cad si frunze, poti folosi carbune in mediul de ghiveci, pentru a elimina toxinele din colorantul albastru. Carbunele de buna calitate poate ajuta la indepartarea impuritatilor si la prelungirea duratei de viata a mediului de ghiveci. Pentru o orhidee care se lupta sa ramana in viata, poti incerca sa iti replantezi orhideea intr-un mediu nou de ghiveci si sa utilizezi un procent mai mare de carbune in amestec. Este posibil sa trebuiasca sa cumperi carbune pentru horticultura separat si sa adaugi singur putin in mediul de ghiveci pentru orhidee.


2. Cum se ingrijeste orhideea albastra 

Florile din genul Phalaenopsis sunt bune de privit si sunt usor de ingrijit. Cu toate acestea, ar trebui sa o cutie cu orhidee albastre, numai daca nu ai o problema cu cumpararea unei plante care ofera initial flori de culoare albastra si flori albe mai tarziu. Florile pot dura pana la trei luni. S-ar putea să infloreasca de doua ori pe an, daca ai grija de orhidee in mod corespunzator. Orhideelor albastre trebuie sa li se asigure aceleasi conditii de crestere pe care le-ai oferi oricarei orhidee Phalaenopsis. Iata cateva indicatii cu privire la cerintele de lumina, sol, udare si ingrasaminte.


Motivul pentru care orhideele Phalaenopsis sunt plante de apartament ideale este ca pot prospera in intervalul de temperatura de aproximativ 75-85°F (23-29°C) in timpul zilei si aproximativ 60-65°F (15-18°C) noaptea. De obicei, temperatura din case este aproape in acest interval. Trebuie evitate temperaturile fluctuante sau abaterile de la acest interval de temperatura.


Aceasta este o planta iubitoare de umbra, mai ales in timpul verii. Este recomandabil sa protejezi planta de lumina directa a soarelui, deoarece aceasta ar putea deteriora frunzele si florile. Cu toate acestea, necesita lumina puternica, indirecta. Lumina excesiva poate duce la mai putine flori care ar putea fi, de asemenea, mai mici. Pe de alta parte, frunzisul care este flocon si de culoare verde inchis ar putea indica o lumina insuficienta. In mod ideal, frunzele ar trebui sa fie ferme si de culoare verde mediu.


Solul bine drenat este o alta cerinta pentru cresterea orhideelor ​​albastre. Mediul de ghiveci nu trebuie sa devina umed. Prin urmare, poti opta pentru amestecuri care se scurg rapid. Poti opta pentru carbune, perlit, coaja de brad, turba de sphagnum etc. De asemenea, planta trebuie replantata daca a depasit ghiveciul sau amestecul de ghiveci s-a stricat. Replantarea trebuie facuta in primavara sau toamna, dupa sezonul de inflorire. In timpul replantarii, scutura amestecul de ghiveci de pe radacini si indeparteaza radacinile putrezite. Pune o mana de amestec de ghiveci intr-o oala mai mare. Foloseste un betisor pentru a lucra amestecul intre radacini. 


Orhideele Phalaenopsis nu au pseudobulbi care le-ar putea ajuta sa pastreze umiditatea. Se vor descurca bine la 50-70% umiditate. Trebuie mentionat ca planta se poate adapta chiar si la umiditate mai scazuta, daca cerintele sale de apa sunt indeplinite. Cand este foarte uscata, poti folosi un umidificator. Daca ai de gand sa pastrezi planta pe un pervaz, o poti aseza pe o tava cu umiditate. Cu toate acestea, foloseste pietricele pentru a separa oala si tava. Acest lucru este pentru a te asigura ca planta nu este plasata direct pe apa. Daca umiditatea este ridicata, poti porni un ventilator, astfel incat sa existe o circulatie constanta a aerului.


Asigura-te ca iti uzi orhideea albastra in mod regulat pe tot parcursul sezonului de crestere. Uda planta in primele ore ale diminetii. Cu toate acestea, reduc frecventa udarii in timpul iernii. Asigura-te ca amestecul pentru ghivece asigura un drenaj adecvat. Trebuie remarcat faptul ca orhideele sunt epifite care obtin nutrienti din aer si umiditate. Cand radacinile lor sunt expuse, se usuca mai repede. Asadar, uda planta in mod corespunzator, ori de cate ori este nevoie. Inainte de a uda planta, asigura-te ca mediul de ghiveci este aproape uscat, dar nu lasa radacinile sa se usuce complet. Daca planta este plasata intr-un ghiveci, radacinile nu sunt expuse la aer, motiv pentru care nu se usuca foarte repede. Asadar, nu recurge la udare, deoarece asta poate duce la putrezirea radacinilor. Pastreaza frunzele uscate pentru a evita putrezirea coroanei.


In perioada de crestere activa, poti aplica un ingrasamant de orhidee echilibrat (20-20-20) sau slab preparat prin amestecarea a 1 lingurita intr-un litru de apa in fiecare saptamana. Acesta este ideal pentru orhidee intr-un amestec pe baza de turba. Pentru orhidee intr-un amestec de scoarta, se poate folosi un ingrasamant pentru orhidee cu un continut mai mare de azot (cum ar fi 30-10-10). In perioada de inflorire si iarna, ingrasamantul poate fi aplicat o data pe luna. Utilizarea excesiva a ingrasamantului trebuie evitata, deoarece aceasta poate provoca acumularea de sare, care, la randul sau, poate duce la o crestere mai lenta si la deteriorarea radacinilor.


Asadar, conditiile mentionate mai sus trebuie asigurate orhideei albastre pentru ca aceasta sa infloreasca si sa ramana sanatoasa. Deoarece orhideele sunt epifite, un sistem radicular sanatos este esential. Mai este un pas pe care trebuie sa-l faci dupa ce florile au căzut. Taie varful chiar deasupra nodului unde a aparut prima inflorire. Acest lucru va stimula cresterea unui nou varf, care poate reapare in cateva luni. Nu uita ca noile flori ale orhideei nu vor fi albastre.


Sursa foto: google.com





California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

You may also like

Vezi toate
Example blog post
Example blog post
Example blog post