Hortensiile si preferintele lor cum sa ingrijesti aceste flori speciale pentru a te bucura cat mai mult de ele

  

Hortensia, aceasta veritabila minune a naturii, este unul dintre cei mai faimosi arbusti decorativi din lume, si pe merit. Aspectul absolut incantator al inflorescentelor sale si parfumul lor marcant sunt detaliile care cuceresc inimile tuturor iubitorilor de frumos.

Caracteristicile acestui soi de plante sunt de-a dreptul fascinante, insa cunoscute de putini dintre cei care au oferit sau au primit in dar vreodata un buchet de hortensii. Cea mai interesanta dintre toate este, fara indoiala, capacitatea plantei de a-si schimba culoarea in functie de proprietatile solului in care este plantat arbustul. Din fericire, aceasta ciudatenie nu transforma planta intr-una greu de stapanit, ea facand parte din categoria plantelor usor adaptabile la tot felul de medii. Posibilitatea de adaptare nu este, totusi, consecinta unei lipse de preferinte in materie de conditii. Bineinteles, exista o serie de caracteristici ale mediului perfect pentru cultivarea hortensiilor, pe care urmeaza sa le descoperi in randurile de mai jos.

Cuprins

  1. Tipuri de hortensii si compatibilitatea acestora cu viata in apartament
  2. Ingrijirea hortensiei: aspecte generale
  3. Cum se ingrijesc hortensiile in apartament in vaza?
  1. Tipuri de hortensii si compatibilitatea acestora cu viata in apartament 

In mod traditional cultivate in Asia, preluate initial de poporul american si ulterior si de catre europeni, hortensiile au fost crescute inca de la inceput ca arbusti decorativi de gradina. Incetul cu incetul s-a popularizat practica cultivarii in interior a acestor minunate plante. Trebuie, insa, sa stii ca nu toate tipurile de hortensie sunt compatibile cu viata in interior.

Hortensia comuna

Originara din Statele Unite ale Americii, hortensia comuna este o planta arbustiva perena ce poate ajunge pana la 2 metri. Extrem de bogata si infloritoare, hortensia comuna dezvolta inflorescente sferice, de culoare roz sau alba, in functie de aciditatea solului in care este plantata. Perioada sa de inflorire dureaza, in general, de la inceputul verii si pana la inceputul toamnei. Acest tip de hortensie este pe deplin compatibil cu plantarea in ghiveci. Pentru a duce o viata cat mai lunga, hortensiile comune trebuie pastrate intr-un loc semiumbros, udate regulat, urmand sa fie „coafate” primavara. Odata cu inflorirea lalelelor, a narciselor si a ghioceilor, a florilor de primavara, va fi necesar sa indepartezi lastarii uscati de pe tulpina arbustului.

Hortensia farfurie

Ceva mai scunda decat surata ei despre a carei poveste ai aflat anterior, hortensia farfurie poate ajunge la o inaltime maxima de un metru. Ceea ce diferentiaza inflorescentele acestui soi de hortensie de cele ale celorlalte tipuri este coloritul specific: florile din margini creeaza o coroana de culoare diferita in jurul florilor din centrul bulgarelui care poarta, in mod traditional, titlul de inflorescenta a arbustului. Hortensia farfurie poate fi gasita in multiple variatii de culori, acestea fiind influentate, de asemenea, de calitatile solului in care este crescuta.

Hortensia cu panicule

Hortensia paniculata este o specie de hortensie cu crestere rapida, care poate ajunge si la 2,5 metri inaltime in cele mai frecvente cazuri. Este interesant de stiut, insa, ca in conditiile exemplare de crestere, hortensia cu panicule atinge inaltimi fascinante, de pana la 7 metri! Aceasta este usor de recunoscut, inflorescentele sale avand un aspect specific, in forma conica. Florile acestei membre a familiei hortensiilor pot aparea intr-o varietate de nuante, de la alb, la crem si pana la roz. Spre deosebire de celelalte tipuri de hortensie mentionate anterior, aceasta nu poate fi cultivata in interior, fiind necesara plantarea sa intr-o gradina, la loc umbrit.

Hortensia de catifea

Ultima dintre cele patru tipuri de hortensii ale caror povesti le descoperi astazi este hortensia de catifea. Aceasta poate sa ajunga la inaltimi de la 2 pana la 4 metri, iar inflorescentele sale se aseamana cu cele ale hortensiei farfurie: pe margini sunt adesea albe, iar in interior sunt violet, albastre sau roz. Denumirea acestora provine de la textura deosebita a frunzelor, care sunt extrem de catifelate. Hortensiile de catifea infloresc din iunie si pana in septembrie, iar florile acestora au un parfum dulce, care atrage adesea insectele.

  1. Ingrijirea hortensiei: aspecte generale 

Asa cum ai intuit deja, hortensiile nu sunt plante extrem de pretentioase, parte din popularitatea lor fiind datorata acestui aspect convenabil pentru cei dornici sa-si decoreze casa cu flori, dar nu au disponibilitatea de a le acorda o ingrijire care sa consume mult timp.

Cand si cum trebuie udate hortensiile?

Pentru a-ti face o idee despre cat de multa apa necesita hortensiile spre a creste sanatos si a ramane inflorite cat de mult timp posibil, este necesar sa faci o scurta incursiune in istorie. La momentul descoperirii acestei plante, botanistii vremurilor au denumit-o „Hydrangea”, denumire de provenienta greaca, obtinuta prin alaturarea a doi termeni: „hydro” (apa) si „angos” (vas). Odata cunoscuta etimologia denumirii stintiifice a acestei plante, este lesne de inteles ca aceasta are nevoie de cantitati mari de apa pentru a se dezvolta corespunzator.

Totusi, nu trebuie sa exagerezi, considerand ca va fi optim sa-ti uzi hortensiile zilnic. In sezonul cald, acestea trebuie udate de doua ori pe saptamana, in timp ce in lunile reci ale anului este suficient sa-ti amintesti o data pe saptamana sa-i oferi niste apa.

Spatiile in care pot creste armonios hortensiile

In general, hortensiile prefera locurile semiumbrite, insa prin aceasta nu trebuie sa intelegi ca este recomandat sa iti privezi complet plantele de lumina directa a soarelui. Si hortensiilor le priesc baile de soare, insa doar pentru cateva ore pe zi. Daca le asezi in locurile din casa in care razele soarelui nu patrund decat pentru 2-3 ore pe zi, poti fi sigura ca le-ai creat mediul perfect. Vei primi intr-un timp relativ scurt si feedback de la hortensia ta, care-si va manifesta eventualele nemultumiri fata de conditiile oferite prin lipsa florilor.

Temperaturile preferate ale hortensiei

Deoarece hortensiile sunt, in principiu, plante de exterior, acestea au nevoie de conditii ceva mai speciale in materie de temperatura, daca sunt tinute in casa. Pentru a supravietui mai mult de 2 ani si pentru a inflori periodic, este esential s-o acomodezi cu ciclurile zi-noapte. Aceasta acomodare poate fi facuta prin mutarea ghiveciului pe un balcon deschis pe timp de noapte, in special toamna, sau prin pozitionarea acestuia inca de la inceput intr-un spatiu in care ferestrele sunt deschise noaptea. De asemenea, pentru a avea o hortensie infloritoare, aceasta trebuie sa fie supusa la procesul de „iernare”: pe timpul iernii, planta va fi asezata intr-un garaj sau pe o terasa inchisa, pentru a apuca sa isi usuce inflorescentele batrane, spre a face loc lastarilor.

  1. Cum se ingrijesc hortensiile in apartament in vaza? 

Cel mai adesea, acestea se ofera sub forma unor buchete cu hortensii sau cutii cu hortensii impresionante, care cuceresc doamnele si domnisoarele de toate varstele prin cromatica si plinatatea definitorii. Cum trebuie ingrijit un astfel de buchet de flori pentru a se pastra in stare onorabila cat mai mult timp cu putinta?

Inlaturarea frunzelor

Inainte de toate, este important sa indepartezi toate frunzele florilor primite in dar. Acestea consuma din nutrientii care trebuie directionati exclusiv catre inflorescenta, pentru ca aceasta sa supravietuiasca mai mult. De asemenea, tulpinile trebuie scufundate cat mai adanc in apa, pentru a intra in contact prin cat mai multe puncte cheie cu substantele hranitoare.

Inlocuirea apei

In situatia optima, apa buchetelor de hortensii trebuie schimbata o data la doua zile, scopul acestei operatiuni fiind acela de a reimprospata rezervele de nutrienti cu care plantele sa se hraneasca. Mai mult, poti cauta si utiliza diverse amestecuri solubile in apa care sa contina vitamine pentru florile din vaza. Aplicand aceste reguli simple, florile pot rezista si sapte zile fara probleme!

Taierea corecta a tijelor hortensiilor

Un ultim truc la care sa apelezi pentru a prelungi putin durata vietii florilor pastrate in vaza este taierea oblica a fiecarei tije in parte. Astfel, suprafata principala de contact cu apa va fi ceva mai mare, iar planta va reusi sa se hraneasca mai eficient. Desigur, acest artificiu nu va face minuni, insa iubitorii de flori si tinerii indragostiti stiu cat de importante sunt chiar si cateva ore in plus petrecute in parfumul florilor primite de la cei dragi.

Hortensiile se pot incadra cu usurinta, alaturi de buchetele de trandafiri si buchetele cu orhidee, in categoria florilor preferate ale romancelor. Intotdeauna o varianta sigura de cadou, un buchet compus din aceste minuni ale naturii va fermeca orice doamna sau domnisoara. Daca si tu iubesti hortensiile, este esential sa faci tot posibilul sa le oferi o viata cat mai lunga in casa ta, pentru ca acestea sa-ti ofere, la randul lor, darul frumusetii lor deosebite.

Surse foto: Californiaflowers.ro; Shutterstock.com; Unsplash.com


California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

You may also like

Vezi toate
Example blog post
Example blog post
Example blog post